Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Бій під Крутами: відомі і невідомі сторінки



28 січня 2018 р. працівники відділу загального читального залу підготували та провели для військовослужбовців в/ч 1241 годину реквієм з мультимедійною презентацією «Бій під Крутами: відомі і невідомі сторінки», приурочену до Дня пам’яті Героїв Крут.

Тут юнь прекрасна і свята,

Встелила землю в мить єдину

29 січня наша країна на державному рівні вшановує сумну дату, 100 річницю безсмертного подвигу Героїв Крут. Сто років тому відбувся визначальний для нашої держави бій української молоді та більшовиків.

Крути - невелика залізнична станція між Бахмачем і Ніжином. Після революційних подій у Росії в 1918 році в Україні почалася громадянська війна. На Київ почали наступ більшовицькі війська. Проти більшовицької армії, яка включала понад шість тисяч матросів і червоногвардійців, виступила сотня військової школи імені Б. Хмельницького та сотня Помічного студентського куреня. У полон було захоплено 27 гімназистів і студентів, власне, ще зовсім дітей, а потім безжально розстріляно. Та ціною свого життя юні герої зупинили наступ ворога.

Незважаючи на великі жертви молоді, втримати Київ не вдалося: він був захоплений червоними військами. І хоча з воєнного погляду бій під Крутами нічого особливого не представляв, але трагічна загибель студентського куреня, їхній подвиг навічно увійшли до літопису боротьби за незалежність Вітчизни, як одне із свідчень незламності духу українського народу, його вічним прагненням до волі і справедливості. Загиблих хлопців було поховано в Києві на Аскольдовій могилі з дотриманням всіх урочистостей. І хоч подвиг Героїв Крут згодом забули, а їхні могили за радянських часів було зруйновано, подвиг під Крутами увіковічнений у пам'яті численних українців.

Саме про ці трагічні події в історії українського народу йшлося у виступі Ольги Підгаєцької, бібліотекаря відділу загального читального залу.

У рамках години реквієму військовослужбовці підшефної військової частини 1241 переглянули мультимедійну презентацію «Бій під Крутами: відомі й невідомі сторінки». А також присутні ознайомилися із книжково-ілюстративною виставкою-посвятою «Дотик крутянського болю», на якій представлені книжкові видання, які розкривають історичний перебіг бою, значення Крутів в українській історії, подають спогади нечисленних учасників бою, яким вдалося вижити, а також художні твори про бій під Крутами.

На завершення заходу присутні хвилиною мовчання вшанували безсмертний подвиг загиблих Героїв Крут, які десятки років перед нами мріяли і боролися за сильну Українську державу. Адже їхній подвиг - це наші святощі, єдині й нероздільні для всіх, хто живе на українській землі.

Тож повертаймося до своїх основ і вчімося після всіх минулих і теперішніх випробувань жити як одна велика й сучасна нація, що має власну історію, поважає себе і здатна досягти найвищих цілей.

Світлини

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка