Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Гнат Хоткевич – вірний приятель Гуцульщини



У відділі краєзнавчої літератури обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка розпочала діяти книжково-ілюстративна виставка, присвячена 140-річчю від дня народження прозаїка і драматурга, критика і перекладача, історика театру і громадського діяча, педагога і віртуозного бандуриста, фольклориста і композитора, диригента і режисера Гната Мартиновича Хоткевича.

   Народився Гнат Хоткевич у Харкові у 1877 році. Навчався  спочатку в реальному училищі, а потім в технологічному інституті. Вже тоді Гнат Мартинович виявляв великий інтерес до художньої літератури, писав власні оповідання та критичні статті, захоплювався театром, організував з числа студентів драматичний гурток.
   Закінчивши інститут працював на залізниці інженером-технологом. Хоткевич і тут створив драматичний гурток, який згодом перетворився у справжній робітничий театр.
   Перебуваючи з 1906 року в Західній Україні Гнат Мартинович знайомиться з Гуцульщиною. Враження від побаченого були настільки великими, що Хоткевич створює в селі Красноїллі народний театр. Після тріумфальних виступів учасники театру назвали свій колектив Гуцульським. Цей театр був справді народним, до того часу нечуваним і неповторним явищем в театральному житті. Хоткевич був не тільки режисером театру, але й створив для нього відповідний репертуар. Це історична драма „Довбуш”, етнографічна п’єса „Гуцульський рік”, фантастична п’єса „Непросте”.
   Гнат Хоткевич був автором кількох підручників, наукових розвідок про Г. Сковороду, Т. Шевченка, О. Кобилянську, романсів, кіносценаріїв.
   В 1938 рокці його заарештовано і як ворога народу розстріляно. Добре ім’я Гната Хоткевича реабілітоване посмертно.
   Глибше ознайомитися із життям і творчою діяльністю  Гната Хоткевича всім зацікавленим допоможе ювілейна книжкова виставка „Гнат Хоткевич: вірний приятель Гуцульщини”, яка розгорнута у відділі краєзнавчої літератури обласної наукової бібліотеки імені І.Франка.

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка