Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Запрошуємо на перегляд кінофільму



20 грудня 2017 року в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулося чергове засідання Кіноклубу медіа-просвіти з прав людини Docudays UA у рамках проекту «Компанія за права людини в Україні», з використанням інструментів Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Dokudays UA.

    Присутні, військовослужбовці підшефної в/ч 1241, мали змогу переглянути кінофільм Мадлі Ляене «Абетка» (Німеччина, 2012). Перед початком перегляду, вже традиційно, Наталія Джус, модератор Кіноклубу, надала присутнім коротку інформацію про фільм та його автора.

Довідка про режисера

    Мадлі Ляене – документаліст-фрилансер з Естонії. Її документальна стрічка «На старт! Увага! Марш!» була визнана найкращим естонським короткометражним фільмом 2007 року. Мадлі також працює як режисер монтажу художніх і документальних стрічок. Вона закінчила Балтійську школу кіно та ЗМІ як магістр і зараз викладає монтаж. Мадлі також вивчала документалістику в Міжнародній школі кіно і телебачення на Кубі (EICTV) та Міжнародній кіношколі в Німеччині (IFS).
    Фільмографія: Springtime Wonderband (2004), На старт! Увага! Марш! (2007), Майл і Нейл (2009, Кольори островів (2012), Абетка (2012).

    В Україні кожен має право на освіту. Це прописано в Конституції – Основному законі нашої країни. Діти виховуються в дитячому садку, вчаться в школі, потім здобувають професію або навчаються в різних навчальних закладах. Навіть дорослі можуть вчитися впродовж життя. А чи скрізь так? Чи в усіх країнах кожен громадянин має право на освіту?
    Презентований сьогодні фільм «Абетка» дає відповідь на питання як у Ліберії, одній з африканських країн, громадяни можуть здобути освіту. Головній героїні стрічки Веле – 19 років. Усе, чого вона прагне, – це навчитися читати й писати, щоб не відставати від своєї семирічної доньки. Навіть те, що вона може самостійно написати власне ім’я, після довгих років громадянської війни в Ліберії означає крок до незалежності – подалі від болісного минулого, до кращого майбутнього.
    Операторська робота у стрічці дуже виразна – автори фільму використовують художньо-зображальні засоби: колір, світло, монтаж, музику, зображальні підказування, щоб допомогти глядачам розібратися, на чиєму вони боці, посилити сприйняття сюжету.
    Після перегляду фільму присутні, військовослужбовці підшефної в/ч 1241, жваво вели дискусію, висловлювали свої думки та шукали відповіді на ряд питань: яким є наше ставлення до фільму?, чому автори назвали свій фільм «Абетка»?, чи зможе Веле знайти в собі сили, щоб полюбити свою старшу доньку?, навіщо Веле освіта?, а також порівнювали школи та рівень освіти в Україні та Ліберії.
    Презентація фільму «Абетка» пройшла в щирій та дружній обстановці. 

 

 

 

 

 

 

 

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка