Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Часопис „Перевал”: презентація в бібліотеці



14 грудня в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І.Франка відбулася презентація нового числа (№ 3-4 за 2017 рік) всеукраїнського літературно-художнього і громадсько-політичного журналу „Перевал”, який присвячений 75-річчю створення УПА.

Часопис, засновниками якого є Івано-Франківська обласна рада та обласна організація Національної спілки письменників України, вперше побачив світ ще 1991 року і на сьогодні є одним із провідних літературних та суспільних видань не лише краю, а й держави.

Відкрила презентацію директор бібліотеки та водночас член редколегії журналу Людмила Бабій, яка представила численним гостям новий випуск часопису, що з нагоди  75-річчя створення УПА вийшов під гаслом „Україна - понад усе!".

Модератором заходу виступив головний редактор «Перевалу», відомий поет і прозаїк Ярослав Ткачівський. Він звернув увагу на чорно-червоні, націоналістичні кольори в оформленні часопису та відзначив, що багато матеріалів видання присвячені військово-патріотичній тематиці, любові до рідного краю, зокрема діяльності ОУН-УПА, Першій та Другій світовим війнам, ЗУНРу, січовим стрільцям, а також нинішній українсько-російській війні. У всіх цих подіях українці намагалися вибороти своє право на свободу і незалежність, тож саме таку тему розкривають вміщені у традиційних рубриках журналу поетичні, прозові та публіцистичні твори як молодих літераторів, так і добре відомих майстрів слова, серед яких - і лауреати Нобелівської (Світлана Алексієвич) та Шевченківської (Степан Пушик, Михайло Андрусяк) премій.

Загалом у журналі є 15 рубрик, серед яких - „Письменницькі медитації", „Дебют у „Перевалі", „Гордість нації", „Ювілеї", „Слово про слово" та ін., що разом створюють цілісне уявлення про українську та, зокрема, прикарпатську історію та літературу.

Із схвальними відгуками про часопис, його непересічну роль та значення у збереженні і розвитку національно-патріотичного світогляду виступив перед присутніми начальник управління культури, національностей та релігій ОДА Володимир Федорак, який назвав журнал феноменом у літературному житті України та колосальним інтелектуальним продуктом.

 Голова обласної письменницької організації, член редколегії журналу  Євген Баран зазначив, що „Перевал" сьогодні - це своєрідна сучасна літературна енциклопедія, що твориться на українських традиціях.

Роздумами про важливі завдання, які вирішує часопис у сучасному суспільстві, поділилися й інші члени редакційної колегії: очільник обласної організації Національної спілки краєзнавців України Михайло Косило, голова обласної організації Національної спілки художників України Микола Якимечко, письменники Михайло Андрусяк та Степан Процюк, поет Іван Гаврилович, автори публікацій презентованого номера: краєзнавець Володимир Морозюк, письменники Лариса Колесник та Василь Бабій, а також - члени НСПУ Ганна Дорошенко та Мирослав Аронець.

Слова подяки творцям журналу висловили присутні на святі представники військової частини 1241, яка тісно співпрацює з обласною бібліотекою впродовж багатьох років. Вони зазначили, що публікації часопису для військових є надзвичайно цінними, адже лікують душевні рани бійців АТО, піднімають їхній патріотичний дух.

Про важливе значення „Перевалу" не лише для читачів, а й для працівників бібліотек говорила головний методист  ОУНБ ім. І. Франка Галина Колотило. За її словами, матеріали видання є значною допомогою в бібліотечній роботі, оскільки широко представляють інформацію про відомих і малознаних діячів історії, літератури та культури краю.

Також під час заходу начальник управління культури, національностей та релігій ОДА Володимир Федорак та директор обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка Людмила Бабій нагородили переможців обласного конкурсу „Краща бібліотека 2017 року".

Світлини

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка