Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Наталя Кляшторна: «Народне вбрання західної Бойківщини»



Фонд відділу літератури з мистецтва поповнився новим виданням - «Народне вбрання західної Бойківщини», в якому вперше представлені матеріали про Бойківську вишивку та поетапне виконання робіт при виготовленні та оздобленні вбрання.

На основі польових матеріалів, одягових експонатів фондових збірок музеїв, реліктових родинних фотокарток та ілюстрацій, літературних джерел, автор Наталя Кляшторна, описує народний одяг західних бойків з околиць містечка Літовищі кінця ХІХ - першої половини ХХ ст. Висвітлюються художньо-стильові риси бойківського строю й особливості крою його окремих компонентів, подаються рисунки та технологія їх виготовлення. Більшість представленого у виданні ілюстрованого матеріалу не була раніше залучена до інформаційного поля і публікується вперше. Над копіями вишивок та основою виконання ручних робіт при виготовленні та оздобленні вбрання, різноманітних швів та крійок працювала франківчанка Наталія Зіняк, яка і подарувала для читачів бібліотеки дане видання.

Ця публікація представляє частину культурної спадщини мікрорегіону, тяглість традицій якого була порушена двома світовими війнами, окупаціями, а потім обірвана примусовим переселенням та незважаючи на це традиційне вбрання залишилось вагомою складовою колективної пам'яті народу.

Видання здійснене за підтримки Головної управи Товариства «Бойківщина» у США і Канаді, програми дослідження модерної історії та суспільства України імені Петра Яцика, Канадський Інститут українських студій Університету Альберти.

Тож запрошуємо для ознайомлення з книгою «Народне вбрання західної Бойківщини».

 

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка