Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Острови пам’яті



У відділі літератури з мистецтва розгорнуто книжкову виставку-персоналію присвячену 140-річчю від дня народження українського композитора, хорового диригента, педагога, громадського діяча Миколи Леонтовича.

Славетний композитор Микола Леонтович народився 13 грудня 1877 р. на Поділлі в селі Селевинці у родині священика. Продовжуючи сімейну традицію, Миколка мав стати духовною особою: закінчив семінарію у Кам'янці-Подільському, одержав звання регента Петербурзької придворної співацької капели. Та не став Леонтович священиком, працював учителем у Вінниці, на Донеччині, у наших степових селах тоді ще Катеринославської губернії. І не міг козак не побувати на Хортиці. Ця подорож надихнула маестро на обробку козацьких пісень. Микола Дмитрович керував учнівськими колективами і творив власні обробки народних пісень. Опублікував він понад 200 таких творів, як "Щедрик", "Козака несуть", "Мак".

 Коли постала Українська Народна Республіка, Леонтович став комісаром Першої української капели, викладачем музично-драматичного інституту ім. М. Лисенка. У 1919 році Микола Леонтович з сім'єю повернувся до Тульчина. Композитор працював над створенням опери "На русалчин Великдень". Леонтович викладав у тульчинському жіночому єпархіальному училищі. Отам і написав останній роман життя зі своєю ученицею Надією Танашевич.

Сьогодні ім'я композитора носять вітчизняні музичні колективи, зокрема Капела бандуристів та Вінницьке училище мистецтв і культури. Меморіальний музей Леонтовича працює у м. Тульчин Вінницької області, у с. Марківка неподалік місця його поховання.

З плином часу більш помітним стає доробок Миколи Леонтовича. Глибоко шануючи його невтомну працю на українській музичній ниві, працівники відділу літератури з мистецтва присвячують книжкову виставку на якій представлено енциклопедичні та довідкові видання, книги про життя, композиторську та громадську діяльність маестро. 

Запрошуємо усіх бажаючих до перегляду.

 

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка