Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

ВІЛ/СНІД: загроза людства ХХІ століття



Таку назву носить книжково-ілюстративна виставка-попередження, створена працівниками відділу загального читального залу з нагоди відзначення Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом.

     Уперше захворювання на СНІД (синдром набутого імунного дефіциту) було виявлено в 1980 році в Нью-Йорку і Каліфорнії серед гомосексуалістів і наркоманів, що використовують внутрішньовенне введення наркотиків. Вже в 1988 році серйозно стурбованими урядами була організована зустріч міністрів охорони здоров'я найбільших країн світу. На ній уперше привселюдно пролунав заклик до соціальної терпимості та розширення обміну інформацією щодо ВІЛ-інфікованих. Тоді ж Всесвітня організація охорони здоров'я прийняла резолюцію, в якій 1 грудня офіційно оголошено Всесвітнім днем боротьби зі СНІДом.

    Поширення епідемії ВІЛ-інфекції і сьогодні продовжує залишатися об'єктивною загрозою національного масштабу та негативно впливати на репродуктивний потенціал населення багатьох країн світу, в тому числі і України. За більш ніж 30-річну історію хвороби ВІЛ уразив понад 55 млн осіб, з них майже 22 млн.  дорослих та 4,5 млн. дітей вже померли. Досі Україна залишається лідером в Європі за темпами розповсюдження ВІЛ-інфекції. За оцінками експертів UNAIDS, майже 1 % населення України інфіковано ВІЛ.

       З нагоди відзначення Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом у відділі загального читального залу діє книжково-ілюстративна виставка-попередження «ВІЛ/СНІД: загроза людства ХХІ століття».

      Серед представлених книг, зацікавлений читач має змогу переглянути такі видання як «ВІЛ/СНІД: політика, профілактика, догляд», «Ефективні форми роботи з попередження ВІЛ/СНІДу серед дітей та молоді в Україні», «Інфекційні хвороби», М. Бідочко «Інфекційні хвороби», В. Запорожан, М. Аряєв «ВІЛ-інфекція і СНІД» та інші.

Тож запрошуємо всіх до ознайомлення з книжковою експозицією.

 

Оновлено 28-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка