Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Борець за незалежність України



Центр електронних засобів інформації обласної бібліотеки запрошує до перегляду нової віртуальної виставки, представленої на сайті ОУНБ ім. Франка, – «В’ячеслав Чорновіл – борець за незалежність України», яка приурочена 80-річчю від дня народження визначного політичного діяча.

В'ячеслав Чорновіл - український політик, діяч руху опору проти зросійщення та національної дискримінації українського народу, публіцист, політичний в'язень СРСР. Фактично він став початком відродження українства у другій половині ХХ століття, ініціював створення УГС, своєю діяльністю наближав створення незалежної держави. За участі В'ячеслава Чорновола створено «Народний рух України за Перебудову» (згодом - Народний рух України). Ініціатор Акту проголошення Незалежності України 24 серпня 1991 року, кандидат у Президенти України на виборах 1991 р. (2 місце), з 1992 р. і до смерті - голова Народного Руху України, Герой України (2000 р., посмертно).

25 березня 1999 року В'ячеслав Чорновіл загинув за нез'ясованих обставин в автокатастрофі на шосе під Борисполем. Чимала частина суспільства досі переконана, що національного лідера знищили фізично, як звикли розправлятися з нескореними українцями.

В'ячеслав Чорновіл виконав свою клятву: був вірний Україні до останніх хвилин свого життя. Потрібно пам'ятати цю велику людину, а нам не забувати про те, що існування Української держави неможливе без подальшої боротьби, що на кожного з нас також покладені  національні обов'язки, а найголовніше - бути українцями до останньої клітини нашого тіла та душі.

Приклад боротьби та життєвої позиції Чорновола є прикладом та настановою для інших як слід боротись за Україну та за свої права.

Більше дізнатися про відомого українського політика можна, переглянувши віртуальну виставку «В'ячеслав Чорновіл - борець за незалежність України», яка представляє такі розділи та матеріали:
    В'ячеслав Чорновіл: штрихи життя і політичної діяльності;

    Видання творів В'ячеслава Чорновола у фондах бібліотеки;

    «За тобою, Чорноволе, вся Вкраїна плаче»;

    Цитати видатного українця;

    Інтернет-ресурси.

Детальніше ознайомитись з віртуальною виставкою можна за посиланням:https://lib.if.ua/exhib.html

 

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка