Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

В рамках Лемкоклубу – презентація книги Петра Кирпана



29 жовтня 2017 року в рамках Лемкоклубу, що діє при відділі літератури з мистецтва Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І Франка відбулася презентація книги Петра Кирпана «Порвані коралі. Роздуми про село Тилява».

«Книга, яку ми сьогодні презентуємо, має неоціненне значення не тільки для мешканців села Тилява та їх нащадків, а й для усіх наступних поколінь, предки яких були виселені з Лемківщини. У виданні відображено період від початку ХХ ст. до виселення лемків з Польщі у Радянську Україну в 1944-46 роках. Окрім цього, Петро Кирпан змальовує у книзі широку панораму життя на Лемківщині, а також знайомить читача з  історією, культурою, мовою лемків. Бо хто не знає свого минулого, той не вартий свого майбутнього», – цими словами розпочала захід завідувач відділу літератури з мистецтва Галина Пристай. Вона зазначила, що сьогодні дочки Петра Кирпана Анна та Софія, які є упорядниками книги, презентуватимуть літературний доробок свого батька.

На жаль, Петро Іванович уже відійшов у вічність, і книга видана два роки після його смерті. Хвилиною мовчання присутні вшанували світлу пам’ять Петра Кирпана. Промовили молитву за автора книги та за інших лемків, які були виселені з рідного краю і вже перенеслися у небесну Лемківщину.

Село Тилява, про яке напасна презентована тут книга, знаходиться на Дуклянщині. Воно колись було одним з найбільших сіл центральної Лемківщини. Сьогодні село належить до ґміни Дукля, Кросненського повіту Підкарпатського воєводства. Тепер воно значно менше за кількістю мешканців, сьогодні тут живе лише декілька лемківських родин, які повернулися після Акції «Вісла». Інші родини – це етнічні поляки, які оселились після вигнання лемків.

Анна Кирпан, яка є головою Лемкоклубу, розповіла про процес написання книги, опрацювання матеріалів, документів, запис спогадів мешканців Тиляви, про структуру книжки.

Софія Савчук зробила короткий екскурс біографією батька та родини, з якої він походив, з її уст прозвучало багато теплих і ностальгійних  спогадів про Петра Кирпана. Під час її виступу на екрані демонструвалося слайд-шоу, де на світлинах були зафіксовані різні миттєвості з життя Петра Кирпана.

Анна Кирпан також приготувала мультимедійну презентацію про життя та побут мешканців Тиляви, виселення в СРСР та про те,  як зберегли етнічні лемки традиції, костюм та фольклор. Під час показу краєвидів села Тилява прозвучали у записі пісні уродженки цього села, народної співачки з Маріамполя Параски Пушкар.

Своїми думками радо ділились нащадки лемків, які були на заході. З великою пошаною про свого побратима сказав лемко родом із західної Лемківщини, який написав книгу про рідне село Лабова Лев Мончак.

Після завершення презентації присутні обмінялися контактними даними, домовилися і надалі спілкуватися, записувати спогади найстарших мешканців села, обмінюватися інформацією стосовно культури і традицій лемків, планувати спільні поїздки на Лемківщину та знову зустрічатися у Лемкоклубі.

Посилання на фото.

Оновлено 28-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка