Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Бібліотекарі з Опольського воєводства – на Івано-Франківщині



21-26 серпня 2017 р. на теренах Івано-Франківської області перебувала делегація бібліотечних працівників з Воєводства Опольського (Республіка Польща) згідно Угоди про співпрацю з ОУНБ ім. І.Франка. Польські колеги знайомилися з діяльністю книгозбірень Прикарпаття, обмінювалися досвідом обслуговування користувачів.

У склад делегації увійшли: директор Воєводської публічної бібліотеки ім. Е. Смолки в м. Ополє п. Тадеуш Хробак, працівник інструкційно-методичного відділу п. Малгожата Бартошевська, керівник відділу підтримки бібліотечних процесів п. Рафал Нурджель, працівник цього ж відділу п. Матеуш Лучак, завідувачка гмінної бібліотеки в Стрелечках п. Богуміла Бекер-Каліцінська та водій п. Роберт Дудек.

22 серпня гості з Польщі відвідали м. Калуш, де познайомилися з інноваційною діяльністю міської бібліотеки ім. Т.Шевченка (директор Воробець Н.А.) та бібліотеки для дітей. Українські фахівці розповіли про свої напрацювання - проведення масових заходів, зустрічей з письменниками, різноманітні форми обслуговування дітей, зокрема, організації лялькових вистав, переглядів навчальних фільмів та мультфільмів, конкурсів для читачів.

Далі відбулося знайомство з бібліотечними закладами Тисменицької ЦБС. У бібліотеці с. Ямниця гостям розповіли про досвід обслуговування дорослих і дітей, адже публічна і шкільна бібліотеки знаходяться в одному приміщенні навчально-виховного комплексу. Сільський голова Микола Зелінський і бібліотечні працівники цікавилися у польських колег питаннями функціонування бібліотек в умовах ОТГ (гміни). Також гості відвідали церкву с. Ямниця, де поспілкувалися з парохом о. Богданом Курилівим.

У м. Тисмениця польську делегацію вітали заступник голови РДА Степан Мандибур, заступник голови районної ради Ігор Федоришин, начальник відділу культури Олександра Стефінко. В центральній районній бібліотеці (директор Мельник І.П.) гості зустрілися з міським головою Степаном Свораком та ознайомилися з роботою закладу та його працівниками. Також побували у бібліотеці-філії с. Чорнолізці, де відбулася зацікавлена розмова з сільським головою Антоном Збіглеєм.

23 серпня польські колеги перебували на теренах Косівського району. Гості розпочали знайомство з  Косівською централізованою бібліотечною системою з роботи бібліотеки села Пістинь, де їх зустріли начальник відділу культури Василь Струк, директор ЦБС Любов Кабин, троїсті музики та господарі з хлібом і сіллю. З привітальним словом виступив голова села Тарас Бейсюк, який тісно співпрацює із закладом культури. Після цього відбувся концерт, який розпочався з виступу ансамблю бандуристів «Сонячна струна» Косівської школи мистецтв, а також в святковому дійстві взяли участь художні колективи сіл: Пістинь, Нижній Березів, Вижній Березів та ін. По дорозі до Косова, наші гості завітали до Садиби Святого Миколая, де їх гостинно зустріла і провела екскурсію пані Юлія Гаврищук. Шановне панство також відвідало музей родини Струтинських, де господиня Романа Андріївна Струтинська розповіла про народні гуцульські традиції та неповторне мистецтво.

Потім гості з Польщі завітали до Косівської центральної районної бібліотеки, де обговорили бібліотечні проблеми зі своїми українськими колегами. На завершення свого візиту поляки повернули в мальовниче гірське село Яворів, милувалися високогір'ями Карпат та мальовничими краєвидами. Польські колеги завітали на майстер-клас з ліжникарства до народної майстрині Копильчук Г.П., яка розповіла і показала, як робляться справжні гуцульські ліжники.

24 серпня, у День Незалежності України, польських гостей, яких супроводжувала директор Івано-Франківської ОУНБ ім. І.Франка Людмила Бабій, вітала Долинська центральна районна бібліотека. Засвідчити повагу іноземним гостям прийшли заступник голови районної ради Михайло Лаврів, заступник голови районної державної адміністрації Михайло Дидяк та начальник відділу культури Володимир Гібчинський. Гості детально ознайомились з діяльністю відділів ЦРБ. Директор Людмила Фреїв розповіла про здобутки в бібліотечній справі Долинщини - науково-методичній, інформаційній, проектній та соціокультурній роботі. Українські фахівці обмінялися професійним досвідом з членами польської делегації, обговорили чимало актуальних питань.

З нагоди величного свята в літературно-мистецькому залі Долинської бібліотеки відбулася презентація виставки-панорами «З Україною в серці». З книгозбірні гості вирушили до Василіанського монастиря на Ясній горі у с. Гошеві, де гості надихнулися духовною наснагою та почули гомін церковних дзвонів.

У цей день польські колеги відвідали також Болехівську МЦБС (директор Бунчак Р.Ю.),зокрема бібліотеку с. Підбереж, де ознайомилися з роботою філії та виставками книг та виробів місцевих умільців. Гості побували у ландшафтному парку «Скелі Довбуша» у Бубнищі.

25 серпня делегація з Опольської Воєводської бібліотеки завітала до Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І.Франка(директор Бабій Л.В.). Цікавими і пізнавальними були бесіди з працівниками усіх структурних підрозділів ОУНБ, у яких фахівці двох країн обговорювали сучасний стан і перспективи розвитку бібліотечної справи в Україні та Польщі, спільні й відмінні форми обслуговування читачів, задоволення їхніх запитів, ділилися інноваційними напрацюваннями й набутим досвідом.

Учасники польської делегації мали зустріч з начальником управління культури, національностей та релігій ОДА Володимиром Федораком, під час якої обговорювалися питання подальшого плідного співробітництва бібліотечних спеціалістів та реалізації майбутніх спільних проектів, які сприяють зближенню і пізнанню культури і мистецтва сусідніх країн.

Впродовж тижня всі учасники зустрічей на прикарпатській землі з польськими бібліотекарями відзначали особливу невимушеність атмосфери, легкість спілкування і підкреслювали, що такі візити сприяють подальшому взаєморозумінню, духовному та професійному збагаченню, налагодженню дружніх відносин між Україною і Польщею.

 

 

 

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка