Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Лемкоклуб



23 жовтня 2016 року працівники відділу літератури з мистецтва обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка в рамках Лемкоклубу провели зустріч з вихідцями лемківського села Тилява.

   Заповнена мистецька зала обласної книгозбірні, усмішки на обличчях знайомих, друзів, рідних - у такій атмосфері розпочалася зустріч земляків.

   Відкрився захід спільною молитвою з отцем Климентієм.

   Галина Пристай, завідувач відділу літератури з мистецтва наголосила, що відродження духовності публічними бібліотеками - найактуальніше питання сьогодення. Знання свого роду, історичних та культурних надбань предків необхідні не лише для піднесення національної гідності, а й для використання кращих традицій у практиці сьогодення, зазначила вона. Для тих, хто вперше завітав  до Лемкоклубу повідомила, що його діяльність, передбачає співпрацю з лемківськими товариствами різних регіонів України, носіями лемківської культури, відомими людьми краю у підготовці й проведенні культурно-просвітницьких заходів, у розробці і впровадженні творчих та інших програм. Клуб об'єднує на добровільних засадах користувачів бібліотеки, що мають приналежність до лемківщини, беруть активну участь у громадському житті та культурному процесі. Відмітила, що в рамках клубу проводяться лемківські вернісажі, фольклорні посиденьки, години духовних пісне співів, інтерактивні зустрічі-знайомства «Від предків до нащадків», родинні та фольклорні-етнографічні свята, майстер класи тощо.

   Із спогадами про рідний край виступила голова Лемкоклубу Анна Кирпан, яка й була ведучою заходу. Вона зазначила, що це  перша спроба зібрати лемків, пов'язаних із селом Тилява, які проживають у нашій області та за її межами.  Мета зустрічі - познайомитися між собою, дізнатися більше про Тиляву, її історію, культуру, традиції. Знайти те, що лучить; з'єднати те, що намагались зруйнувати...

   Відеоматеріали, підготовлені Анною Кирпан, активно коментували земляки: Гринечко Марія Василівна, Федорців Олена Олександрівна, Кирпан Сергій Михайлович, Адамчак Світлана Володимирівна, Гулик Ольга Тимофіївна, Адамчак Анастасія Михайлівна, Свячла Марія Іванівна, Кобилів Ярослав Володимирович, Кукуляк Володимир Миколайович, Чупак Ганна Андріївна, Кальшицька Марія Андріївна, Кальшицький Володимир Іванович.

   Багато теплих і ностальгічних  спогадів  звучало цього дня від присутніх, і кожна історія пережита їхніми родичами. Зі сльозами на очах ділився спогадами  Фучила Іван Петрович (1934 рік народження). Він був очевидцем того, як членів однієї родини спрямовували у різні місцевості, різні області. З іскоркою в очах передивлялися архівні матеріали та світлини своїх предків Фучила Ольга Михайлівна зі своєю дочкою Анастасією.

   Словами вдячності в адресу Лемкоклубу виступив присутній на заході Анатолій Ядловський. Він подякував за новий формат проведення зустрічі й побажав і надалі згуртовувати земляків інших сіл, а також продовжувати відроджувати для прийдешніх поколінь традиції, говірку та звичаї лемків. На завершення були внесені пропозиції гостей щодо подальших зустрічей в Лемкоклубі та поїздки до Тиляви.

   Свідчення очевиців подій 1944-1947 рр. на зустрічі записали: журналісти Юлія Боєчко та Наталія Асатурян, телеканал РАЇ.

   Члени клубу щиро вдячні Кобиліву Ярославу Володимировичу, який  по завершенню заходу надав  спонсорську допомогу для розвитку Лемкоклубу.

 

https://www.youtube.com/watch?v=n-SOyiPtHZg

про Тиляву

http://www.rusuk.org/visnyk%20SFULO/Visnyk%20SFULO.%201(13)%202014.pdf 

лемківський календар 2014 р.

Оновлено 25-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка