Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Презентація роману «Інфекція» Степана Процюка в бібліотеці



17 жовтня 2016року в обласній універсальній бібліотеці ім. І. Франка відбулася презентація перевидання роману «Інфекція» відомого прикарпатського письменника Степана Процюка.

   Модератор зустрічі - видавець і письменник Василь Карп'юк  розповів присутнім про перевиданий роман «Інфекція» та представив   автора твору Степана Процюка. Степан Процюк народився на Львівщині. Закінчив Івано-Франківський педагогічний інститут й аспірантуру Інституту літератури НАН України. Викладає сучасну українську літературу в ПНУ імені Василя Стефаника.           
     Літературна біографія   розпочалася з 1992 року, коли була надрукована перша поетична збірка  Степана Процюка «На вістрі двох правд» (збірник літературного гурту «Нова дегенерація», передмова Юрія Андруховича). Далі з'явилася збірка віршів «Апологетика на світанку» (Ужгород, 1996) та збірка поем «Завжди і ніколи» (Львів, 1999). У 1996 році вийшла збірка літературних есеїв письменника «Лицарі стилосу і кав'ярень» (Київ), а також перша книжка прози «Переступ у вакуумі». 2001 року тернопільське видавництво «Джура» видає збірку повістей «Шибениця для ніжності», а незабаром   у   івано-франківському  видавництві «Тіповіт» побачила світ чергова збірка повістей «Серафими і мізантропи» і третій роман«Тотем».
    Літературні вечори Степана Процюка проходили у багатьох містах України (Києві і Харкові, Львові і Ялті, Тернополі й Ужгороді і т. д.), а також у Кракові (на запрошення Ягеллонського університету) та Берліні. Він є лауреатом багатьох національних літературних премій: 7-разовий лауреат премії журналу «Кур'єр Кривбасу»,  премії «Благовіст»,   а також міської літературної премії ім. І.Франка   та обласної літературної премії ім. В.Стефаника.  Окремі твори, переважно вірші, перекладені кількома іноземними мовами (німецькою, російською,словацькою).
       
   Вперше роман «Інфекція» був надрукований на сторінках часопису «Кур'єр  Кривбасу», а пізніше літературна агенція «Піраміда» видала його окремою книжкою. Роман   номінувався на здобуття Національної премії імені  Тараса Шевченка.

   «Інфекція» - це, якщо можна так сказати, закономірне явище в нашій літературі. Звідти й назва. Як влучно зазначено в короткій анотації, книга «про нас, нинішніх українців, і про нашу історію хвороби». І початок у романі також невеселий, ніби попереджує про щось болюче «Сава Чорнокрил не любив України. Тієї кожноденної, із смердючими вокзалами і панельними будинками»... Жанр даного твору - чергова сповідь сина епохи на тлі всесвітньої ґлобалізації .  Своєрідний нарис, як це завжди в Степана Процюка, з художнім ухилом або ж стаття, збільшена до розмірів роману, і сатира, написана людиною, що має стійкий імунітет до виразок суспільства. І тому, щеплений і щирий, він вільний вигукувати: «Ви, українці, інфіковані, слабуєте національним СНІДом, ще трошки - й інфекція запустить отруйні щупальця метастаз, а ви далі будете співати про пришелепкуватого хлопця, що розпрягає і запрягає коні, і хвацько вибиває лакейського малоросійського гопака».

   Численні гості, які завітали на презентацію роману, а саме: міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків, голова обласної організації НСПУ Євген Баран, відповідальний секретар НСПУ Ярослав Ткачівський, голова громадської ради ОДА Віталій Перевізник, письменники Ярослав Ясінський, Богдан Томенчук, Олександр Букатюк, Світлана Бреславська, Василь Бабій в своїх виступах наголосили на тому, що роман цікавий не тільки сюжетом, привабливою є мова автора. Кожен образ у Процюка напрочуд об'ємний і живий. Автор ніби крізь призму внутрішнього життя індивіда бачить його зовнішність.

   На завершення зустрічі директор бібліотеки Людмила Бабій подякувала автору за хороший роман, і відмітила, що твір «Інфекція», як і всі попередні твори  написані письменником, завжди викликають  зацікавленість у читачів нашої книгозбірні.

   Гості зустрічі мали змогу придбати роман «Інфекція» і отримати автограф автора.

 

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка