Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Візит польських бібліотекарів на Прикарпаття



З нагоди відзначення 15-ліття співпраці Івано-Франківщини з Опольським воєводством (Республіка Польща) 4-7 жовтня 2016 року в області перебувала делегація працівників Воєводської публічної бібліотеки ім. Е. Смолки.

У складі делегації від Воєводської публічної бібліотеки в м. Ополє:
Тадеуш Хробак - директор, Ганна Ямри - завідувач відділу інформації, бібліографії і реклами, Тереза Зарванська - завідувач організаційно-адміністративного відділу, Томаш Циган - працівник відділу забезпечення (доступу до інформації), Єльжбета Кобєня - працівник відділу фінансового та бухгалтерського обліку, Роберт Дудек - водій.

Гості мали нагоду ознайомитися з діяльністю обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка, її структурними підрозділами, працівниками установи. Польську делегацію  радо  вітали також бібліотечна спільнота міста Калуша,  Івано-Франківської МЦБС,   Верховинської  та Яремчанської ЦБС. Українські бібліотекарі розповіли польським колегам про набутий досвід роботи, співпрацю з громадою та владою, представили свої надбання в різних напрямках бібліотечної справи.

4 жовтня польська делегація відвідала Калуську центральну бібліотеку ім. Т.Г.Шевченка (директор - Наталія Воробець), де мала змогу побачити сучасну бібліотеку, оснащену новітніми технологіями. Працівники бібліотеки ознайомили гостей з роботою відділів обслуговування,   інформатизації та новітніх технологій, ляльковим театром та бібліотечним кінозалом, які діють при дитячій бібліотеці. Бібліотекарів із Польщі вітала начальник управління культури, національностей та релігій Калуської міської ради Іванна Гринів. Вони також відвідали  виставку вітражів художників Олександра Личка та Юрія Павельчука в Залі для виставок та презентацій та музейно-виставковий центр м. Калуша.

В другій половині дня делегація побувала  в Івано-Франківській МЦБС,  де відбулася робоча зустріч із заступником начальника міського відділу культури Любомиром Никораком. Директор міської централізованої бібліотечної системи Ганна Медвідь розповіла про роботу  закладів, використання новітніх технологій в наданні бібліотечних послуг та відзначила велику співпрацю бібліотек і влади.  Гості познайомилися з роботою міської дитячої бібліотеки та бібліотеки-філії села Хриплин.

5 жовтня  делегація познайомилася з роботою обласної книгозбірні, її освітньою, інформаційною, культурно-просвітницькою, науково-методичною, видавничою та проектною діяльністю. Фахові розмови дали можливість бібліотекарям з Польщі детальніше пізнати процеси роботи довідково-бібліографічного та науково-методичного відділів, абонементу та центру електронного засобів інформації, відділів економіко-виробничої літератури та літератури з мистецтва, читального залу та краєзнавчої літератури, відділу книгозберігання. Їх також зацікавив електронний запис до бібліотеки, шлях книги до читача в процесі комплектування та обробки, можливість поспілкувалися з працівниками бухгалтерської та господарської служби. У відділі літератури іноземними мовами гостям розповіли про спеціалізовані фонди, активну проектну діяльність та роботу регіонального тренінгового центру. Польські бібліотекарі передали в дарунок підбірку нових видань письменників Польщі, які, безсумнівно, зацікавлять івано-франківців. 

Живий діалог працівників провідних бібліотечних закладів Івано-Франківська і Ополє надав змогу почерпнути один в одного цікавинки фахової майстерності, збагатити кожного і духовно, і професійно.

Делегація мала нагоду побувати на святковій мистецькій академії з нагоди 15-ї річниці співпраці Івано-Франківської області з Опольським воєводством Республіки Польща. Участь у заході взяли голова обласної державної  адміністрації Олег Гончарук та голова обласної ради Олександр Сич. Найактивніших представників делегації, зокрема й директора Воєводської публічної бібліотеки ім. Е.Смолки Тадеуша Хробака, нагороджено медалями «За заслуги перед Прикарпаттям». Для почесних гостей прозвучали вокальні композиції та постановки художніх номерів у виконанні провідних колективів Івано-Франківщини.

       6 жовтня делегація з м. Ополє перебувала у Верховинському районі. У  районній  центральній  бібліотеці  директор  Ганна Валігурська ознайомила  польських колег з роботою методичного відділу, відділу комплектування та обробки літератури,  абонементу та читального залу.  Відбулася зацікавлена  розмова за участю заступника голови райдержадміністрації Світлана Уршеджук, начальника  відділу культури і мистецтв  райдержадміністрації Василя Кимейчука. Зарубіжні гості завітали до бібліотек-філій сіл Криворівня, Красник, Зелене, де ознайомилися з досвідом обслуговування мешканців гуцульських сіл, відвідали музей Івана Франка в с.Криворівні, поспілкувалися із заслуженою майстринею народної творчості, вишивальницею, художницею і поетесою Василиною Янушевською-Шкрібляк з с. Зелене.

     7 жовтня польським колегам розповіли про свою роботу на допомогу розвиткові туризму в Карпатах працівники Яремчанської центральної міської бібліотеки (директор ЦБС Марія Стефанюк) та бібліотеки-філії села Татарів (завідувач Тетяна Максим'юк).


         Сподіваємося, що гості з м. Ополє повезли додому найкращі враження про Івано-Франківщину, гостинність та відданість своїй справі бібліотекарів з Прикарпаття та очікуватимуть нових зустрічей з українськими колегами.

     До нових зустрічей!

 

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка