Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Іван Франко: „Чути себе українцями”



З 23 по 26 серпня відділом абонементу ОУНБ ім. І. Франка серед читачів бібліотеки та громадськості міста було проведено експрес-опитування „Іван Франко: „Чути себе українцями”, присвячене 160-річчю від дня народження Каменяра.

  Поштовхом до соціологічного вивчення стали слова Дмитра Павличка: „Писати про І. Франка - це значить, крім усього іншого, боротися з самим собою: то ставати на боці думки, яка наче б то ясно бачить його величаву постать, то підтримувати розчароване намагання зглибити незглибиме. В цій боротьбі ніхто не перемагає, вона безконечна, але хто відчув її в собі, той навіки полюбив І. Франка, і - чи написав щось гідне цієї любові чи ні, - збагатився почуттям дорогоцінним: пошаною до одного з найбільших синів людства".
  Отож, 23 серпня, напередодні ювілейного дня народження Івана Франка, жителі та гості міста з цікавістю спостерігали за тим, як біля пам'ятника Каменяра завідувачка та працівники відділу абонементу Оксана Качорак, Олександра Храпко та Надія Кожак, на деякий час ставши інтерв'юерами, проводили опитування „Іван Франко: „Чути себе українцями". Головні бібліотекарі відділу Ольга Черепович та Олександра Мосорко також проводили анкетування - з читачами бібліотеки у стінах книгозбірні.
  "Ми мусимо навчитися чути себе українцями - не галицькими, не буковинськими, а українцями без соціальних кордонів...", - писав І. Франко в "Одвертому листі до галицької української молодежі" (1905 року).
  Як сьогодні розуміють цей вислів українці та як наші сучасники сприймають та бачать Івана Франка, які його ідеї та переконання близькі нині нам, кого із відомих українських літераторів ми вважаємо істинними послідовниками ідей та поглядів І. Франка, які проблеми турбують найбільше усіх нас - ці запитання анкети дозволили респондентам: декому - знайомитись з Франком детальніше, декому - відновити в пам'яті призабуті сторінки його творів, а декому, можливо, і змінити усталену думку про цю непересічну особистість.
  Ми живемо в часи, коли майже всі випробування, які нашому народові й нашій державі необхідно пройти, Франко передбачив і описав, і, щоб нам не збитися з дороги, програмно опрацював. Проникливі Франкові поради своєму народові, висловлені на початку ХХ ст., приходять сьогодні до українського читача, переступивши цілий вік і не загубивши своєї актуальності. Нам залишається тільки вдумливо вчитуватися, прислухатися до його порад, намагатися зрозуміти їх та вміло скористатися.
  А для цього потрібно читати та перечитувати Франка, наполегливо вивчати творчість письменника та його як особистість - що ми й намагаємось робити.
Результати опитування „Іван Франко: „Чути себе українцями" будуть представлені на веб сайті бібліотеки найближчим часом. Слідкуйте, заходьте на нашу сторінку, ознайомлюйтесь.
  Відкриваймо нове у вже, здавалось би, знаному і, шануймо наше, українське.
                                                 Матеріал підготувала зав. відділу абонементу

                                                                                    Оксана Качорак 

 

 

 

 

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка