Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Михайло Борис



  Народився Михайло Борис 12 червня 1941 року в селі Гошів Долинського району Івано-Франківської області. Закінчив факультет журналістики Львівського університету ім. І. Франка. У 1972 р. почав працювати в районній газеті «Червона Долина». Працював в газетах «Прикарпатська правда», «Свіча», був редактором багатотиражних газет «На вахт» та «Надра і праця». З 1975 року Михайло Олексійович є членом Національної спілки журналістів України.
  Михайло Борис автор художньо-документальної повісті «Невільниця Софія» (1992) - про трагічну долю жінок, які за участь у визвольних змаганнях роками поневірялися в катівнях ГУЛАГу. У 1993р. вийшла книга про історію Гошівського монастиря «Сяйво Ясної гори». Його перу належать художньо-документальні повісті «Вірність клятві» та «Гомін волі» в яких розповідається про розвідника УПА Миколу Костіва та про повітового провідника ОУН Долинщини Івана Долішнього.
  Праця фотокореспондентом спонукала його до видання фотоальбомів: «Від глибин Карпат до надр Сибіру», «Долинському нафтопромисловому району - 50», «Долина», «Долинщина».      Михайло Борис - головний редактор та упорядник двохтомника «Нескорена Долинщина : літопис визвольних змагань», де зібрано мартирологи, матеріали, світлини, розповіді, спогади про визвольну боротьбу на теренах Долинщини.
Він започаткував серію «Міста і села Долинщини», в якій вийшли книги «Вигода» і «Тяпче», є редактором видання «Обереги нашої спадщини» - це перша спроба опису пам'яток історії та культури Долинщини.
  У 2009 р. вийшла друком його книга «Скарби землі Волинсько» - нариси з історії солеваріння Долини та історії долинської нафти і газу.
  Михайло Борис - член ради Долинської районної організації Українського товариства охорони пам'яток історії та культури, лауреат обласної премії імені Івана Вагилевича у 2005 році.
 Колектив обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка щиро вітає Михайла Бориса з ювілеєм і бажає міцного здоров'я, творчої наснаги, життєвих сонячних днів і довголіття.    
  Запрошуємо до обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка  переглянути книжкову виставку «Михайло Борис - письменник, журналіст та краєзнавець».

Оновлено 20-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка