Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Візит колег з Польщі в бібліотеки Івано-Франківщини



22-27 червня 2015 року обласну універсальну наукову бібліотеку ім. І. Франка та бібліотечні заклади Івано-Франківської області відвідала делегація Воєводської публічної бібліотеки м. Ополє (Республіка Польща).

    В перший день перебування на українській землі польська делегація відвідала ОУНБ ім. І. Франка, з якою підписана угода про співпрацю на 2010-2015 рр. і ознайомилася з діяльністю структурних підрозділів. Відбулося зацікавлене спілкування між колегами.
     23 червня делегація відвідала також Рожнятівську центральну районну бібліотеку. У світлиці книгозбірні відбувся круглий стіл, у якому взяли участь члени польської делегації, директор Івано-Франківської ОУНБ ім. І. Франка Людмила Бабій, фахівці ЦРБ, а також представники громад Рожнятівщини, а саме: отець Богдан Головчак, селищний голова Василь Мацевко, письменник, член Національної спілки письменників України Любомир Михайлів, голова громадської організації Союзу українок Рожнятівщини Світлана Діденко, а також краєзнавці, громадські діячі, меценати – Володимир Борович та Богдан Бачку. Директор ЦБС Марія Рибчак представила гостям мультимедійну презентацію «Нові можливості сучасної бібліотеки». Відбулася плідна, цікава розмова між бібліотекарями з Польщі і Рожнятівщини.
     Представники делегації також мали можливість відвідати одну з філій Рожнятівської ЦБС – бібліотеку в селі Сваричів. Після знайомства з сучасною сільською книгозбірнею, члени делегації оглянули культову споруду – греко-католицьку церкву Введення в храм Пресвятої Богородиці, що знаходиться в приміщенні колишнього римо-католицького костьолу Христа Царя, збудованого у 1870 р., побачили раритетні предмети побуту, знаряддя праці, історичні документи, церковні речі у сільській краєзнавчій кімнаті-музеї, відвідали цехи з виготовлення меблів та обробки деревини.
      24 червня польська делегація мала нагоду побачити нову сучасну бібліотеку ім. Т. Г. Шевченка міста Калуша (директор Наталія Воробець), де відбулася презентація інноваційної діяльності книгозбірні.
     У бібліотеці-філії с. Голинь Калуської ЦБС директор Світлана Сокульська ознайомила колег з досвідом бібліотек системи, а працівники філії розповіли про свою роботу.
     В цей же день гості з м. Ополє ознайомилися з роботою Центру польської культури м. Івано-Франківська і відвідали обласну бібліотеку для дітей та виставку фотохудожника Казимира Річки в Івано-Франківському краєзнавчому музеї.
     25 червня польські бібліотекарі мали зустріч з начальником управління культури, національностей та релігій ОДА Володимиром  Федораком. Під час зустрічі члени делегації поділилися своїми враженнями про перебування на Івано-Франківщині, обмінялися думками щодо подальшої співпраці та окреслили нові завдання у розвитку бібліотечної справи як України, так і Польщі.
     Цього дня делегація у супроводі директора Івано-Франківської ОУНБ ім. І. Франка Людмили Бабій, заступника директора Любові Федик відвідали Тисменичанську, Фитьківську сільські бібліотеки-філії та центральну районну бібліотеку Надвірнянської ЦБС. У Тисменичанській філії гостей зустрічали завідувач Галина Кушнірчук та бібліотекар Любов Іванчук, які провели екскурсію бібліотекою, поділились досвідом роботи.  
     У Фитькові делегацію зустріла голова сільської ради Марія Дмитрук та фольклорно-етнографічний колектив «Перевесло» (керівник – заступник начальника відділу культури райдержадміністрації, голова «Союзу українок Надвірнянщини» Ольга Багрійчук). Колектив виконав пісню «Гей, соколи!» на польській мові, чим зворушив директора Воєводської бібліотеки п. Тадеуша Хробака та його колег. В бібліотеці гості поспілкувались із завідувачем Оксаною Вінтошинин та читачами.
     Гості відвідали резиденцію священика, в якій облаштовано два музеї: етнографічний та греко-католицької катакомбної церкви. Екскурсію музеєм провели отці Іван Качанюк та Микола Григорук , які збирали всі експонати. Тут представлено більше 50 жіночих сорочок кінця ХІХ-поч.ХХ ст., речі побуту, інші цікаві раритети.
     У Надвірнянській центральній районній бібліотеці директор ЦБС Марта Кушнерчук провела екскурсію бібліотекою, ознайомила з структурними підрозділи районної книгозбірні, окреслила роботу, завдання та її функції, а також познайомила з колективом.
     Колеги ознайомилися з роботою бібліотеки села Татарів Яремчанської міської зони, де відбулася зустріч з директором ЦБС Марією Стефанюк та завідувачем бібліотекою-філією Тетяною Максим’юк .
     26 червня відбулося знайомство із діяльністю Івано-Франківської міської бібліотеки та її філіями. Директор бібліотеки Ганна Медвідь розповіла про роботу її системи та відмітила велику співпрацю бібліотек і влади.
     Делегація мала нагоду побувати на концерті в обласній філармонії з нагоди Дня Конституції.
    Ми сподіваємося, що польські гості повезуть додому теплі спогади і незабутні враження про наш чудовий край, його щирих і гостинних людей, а також про бібліотечних працівників, які завжди раді поділитися своїм досвідом і навчитися чогось нового у своїх колег.   
     До нових зустрічей!

 

 

 

 

 

Оновлено 28-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка