Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

У рамках «Лемкоклубу» відбулась презентація книги!



17 жовтня 2014 року у рамках «Лемкоклубу», що діє при відділі літератури з мистецтва Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка, відбулась презентація книги «Лемківський гумор» упорядником якої є Ігор Дуда з міста Тернополя.

  Відкрила засідання «Лемкоклубу», в рамках якого вже традиційно відбуваються  зустрічі,що сприяють збереженню та примноженню лемківської культури,  завідувач відділу літератури з мистецтва Галина Пристай. Голова «Лемкоклубу» Анна Кирпан повідала, що у  репрезентованій збірці вміщено 2 560 жартів-анекдотів - лемківських і не зовсім лемківських, але тлумачених лемківською говіркою. З території Польщі лемки були депортовані в 1944-46 рр. на Схід (в УРСР), а решту, в 1947 р. - на західні землі Польщі. Лемки-автохтони досі проживають у словацькій Пряшівщині та українському Закарпатті.
   Василь Шкимба, уродженець міста Калуша і ведучий різноманітних лемківських фестивалів та фольклорних свят, зосередив увагу присутніх на тому, як у гуморі лемків виразився лемківський характер.  Усі присутні дізналися: з чого найчастіше жартували лемки, а з чого сміятися не пасувало; чому лемко завжди розповідає анекдоти з серйозним виразом обличчя. Усе почуте з цікавістю сприймалося присутніми, а зокрема, лемками, які вже забули рідну говірку. Проведене спілкування збагатило учасників досі невідомою інформацією.
   Упорядник книги «Лемківський гумор» Ігор Дуда наголосив, що завжди діти, внуки і правнуки прагнуть знати, звідки походить їхнє родинне коріння, хочуть довідатися про побут, звичаї і традиції своїх предків. Збірка буде корисна  для науковців-мовознавців і студентів, які цікавляться історією та культурою лемків.
Один примірник видання Ігор Дуда подарував для читачів обласної бібліотеки.
   Відомий краєзнавець Петро Арсенич, який був учасником зустрічі відмітив, що доречним продовженням такого спілкування має бути круглий стіл на тему: «Чим відрізняється гумор бойків, гуцулів та лемків». Його пропозиція - до участі доречно запросити спеціалістів-філологів, дослідників фольклору та етносу.
   Отож, наші зустрічі матимуть продовження. Стежте за анонсом на сайті бібліотеки.

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка