Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Марко Черемшина: оповідач покутського життя



Під такою назвою у відділі краєзнавчої літератури обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І.Франка функціонує книжкова виставка, присвячена 140-річчю від дня народження видатного українського письменника, неповторного майстра психологічних новел, члена „покутської трійці” Марка Черемшини.

Іван Семанюк, ввійшовши в українську літературу під псевдонімом Марко Черемшина, збагатив українське красне письменство високомистецькими творами, художній рівень яких не поступається найкращим європейським зразкам. Глибокий знавець селянського життя і побуту, він у своїх психологічно витончених новелах показав колоритну панораму життя прикарпатського села кінця ХІХ - початку ХХ ст., його обурення проти гніту та сваволі.

Народився письменник 13 червня 1874 р. на Гуцульщині, у с. Кобаки  Косівського району. Навчався у Коломийській гімназії, згодом - у Віденському університеті, де здобув звання доктора правничих наук. Спершу працював помічником юриста у Делятині, пізніше - адвокатом у Снятині, де активно займався громадсько-політичною, літературною і культурно-просвітницькою роботою.

Раптово помер 1927 р. на могилі батька у рідному селі. Похований у Снятині, де зараз є літературно-меморіальний музей письменника.

На виставці „Марко Черемшина: оповідач покутського життя" представлений набуток художнього слова митця: збірки новел „Карби", „Село вигибає", „Верховина", поезії, твори для дітей, переклади, літературно-критичні виступи, спогади, листи, а ще - його щоденник, в тексті якого прохоплюються риси самобутності автора, деталі певного історичного проміжку часу (1914-1915 рр.).

Також виставка знайомить користувачів із літературознавчими дослідженнями Я. Гояна, В. Матвіїшина, В. Бабія, М. Гуйванюка, В. Харитона, М. Лесюка, С. Хороба та ін. про долю та джерела творчості майстра слова, що розповів світові про свій знедолений та незламний люд.

Усіх зацікавлених щиро запрошуємо до обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка для перегляду ювілейної книжкової виставки.

 

 

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка