Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Нестор Чир: мольфар поетичного духу



Шановні користувачі! Відділ краєзнавчої літератури обласної універсальної наукової бібліотеки імені Івана Франка запрошує на перегляд ювілейної виставки, присвяченої творчості Нестора Чира, відомого поета, громадського діяча, члена Національної спілки письменників України.

   Нестор Чир - людина подвижницької долі, яка не скорилась важкій хворобі, а, борючись впродовж десятків літ, викувала себе для любові й людей.
Народився він 12 березня 1938 року в селі Новий Диків Любачівського повіту Жешувського воєводства в  українській селянській родині. У 1945 р. за злочинною угодою СРСР і прокомуністичного уряду Польщі разом із сім'єю зазнав насильницької депортації на Тернопільщину, де пройшли його дитинство та шкільні роки в с. Полівці Чортківського району. У 1960 р. закінчив Дрогобицький нафтовий технікум.  Цього ж року направлений на роботу в м. Надвірна. Працював у нафтовій галузі до 2003 р. на різних інженерно-технічних посадах.
   Нестор Іванович - один із засновників Надвірнянського районного Товариства української мови, голова осередку Народного Руху України в Надвірнянському управлінні бурових робіт. Чотири скликання (з 1990 до 2006 рр.) був депутатом Івано-Франківської обласної ради.
    Пише вірші та оповідання. Друкувався у відомих в Україні та поза її межами часописах „Дзвін", „Перевал", „Січеслав",  „Вік", „Літературна Україна",  „Пектораль" та ін., обласній та районній пресі. Автор поетичних збірок „Пізнє яблуко мого саду",  „Калиновий спалах", „Акорди срібної печалі", „Білі сльози снігу" та ін. Спричинився до видання альманаху ,,Страгора", книги ,,Надвірна. Історичний нарис" та фотонарису ,,Надвірна. Поема у світлинах".
З 1987 року керує літературно-мистецькою студією ,,Бистрінь" при Надвірнянській районній газеті ,,Народна воля". Упорядник та співавтор чотирьох літературних альманахів студії.
   Лауреат обласних літературних премій ім. В. Стефаника, ім. М. Підгірянки та ім. Я. Дорошенка, районної  - ім. Н. Попович.
   За вагомий особистий внесок у соціально-економічний та культурний розвиток Прикарпаття нагороджений орденом „За заслуги" III ступеня, Почесним знаком на честь 2000-ліття Різдва Христового, Почесною Грамотою Верховної Ради України, багатьма грамотами облдержадмініст¬рації та іншими нагородами.
   Старанне поєднання в різнобічній діяльності індивідуальних зацікавлень із суспільними інтересами і формують привабливе обличчя людини-особистості Нестора Чира, увиразнюють повноцінність його подвижницької долі.
   На виставці представлений поетичний доробок нашого славного земляка, а також літературознавчі дослідження про нього В. Качкана, Я. Дорошенка, О. Слоньовської, Є. Барана та ін., що висвітлюють глибину творчості письменника. Окремий розділ експозиції становлять збірки творів членів літературної студії „Бистрінь", вихованців Нестора Івановича.
   Колектив обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка щиро вітає ювіляра з днем народження, а усіх шанувальників поезії запрошує ближче пізнати сторінки його творчості, розкриті на ювілейній книжковій виставці „Нестор Чир: мольфар поетичного духу".

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка