Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Станиславів-Станіслав-Івано-Франківськ



До Вашої уваги – нова книга з фондів відділу краєзнавчої літератури: монографія „Станиславів-Станіслав-Івано-Франківськ”, що побачила світ до 350-річчя з часу заснування нашого рідного міста.

   Кожне місто, як і людина, має своє неповторне обличчя, у якому минуле органічно поєднується з сучасністю. Таким є і рідний Івано-Франківськ, що веде своє літочислення від 7 травня 1662 року, коли цивільне поселення і фортеця отримали Магдебурзьке право. Давнина і сьогодення об'єднались в самобутню картину оновлених будівель, майданів та вулиць столиці Прикарпаття. Сьогодні комфортне, чепурне європейське місто вабить своїх мешканців і гостей вузенькими вуличками в центральній, історичній частині, невеликими скверами, вітринами магазинів, затишком кав'ярень.
   Наше місто створювалося і розвивалося як європейське. Неоціненний внесок у його поступ зробили поляки, вірмени, євреї, німці, росіяни і ще представники близько 80 національних меншин. Без перебільшення, саме мультикультурне і поліконфесійне середовище Станиславова - Станіслава - Івано-Франківська і витворило його таким, яким ми, його жителі, як і залюблені в нього гості, бачимо, сприймаємо, пам'ятаємо. Водночас, саме  сьогоднішній Івано-Франківськ може слугувати прикладом сучасного українського міста, жителі якого, різні за етнічною та національною приналежністю, є носіями української національної ідеї, уособленням українського народу у виокремленому культурно-географічному просторі.
  Монографія „Станиславів-Станіслав-Івано-Франківськ" є результатом копіткої праці великого авторського колективу, зокрема І. Райківського, О. Жерноклеєва, А. Королька, Т. Маланюка, І. Миронюка, І. Монолатія, М. Романюка, Є. Калашнікової та ін. під керівництвом головного редактора книги, директора Інституту туризму ПНУ ім. В. Стефаника В. Великочого.
  У виданні, що складається з 4-х розділів, подаються основні віхи історії Івано-Франківська у складі Речі Посполитої, під австрійською владою, у роки Першої та Другої світової війни, добу Західно-Української Народної Республіки, міжвоєнний період, добу тоталітаризму та національно-державної незалежності України, описується діяльність етнічних спільнот; характеризуються пам'ятки громадської, військової і сакральної архітектури, садово-паркового мистецтва, монументальної скульптури, меморіальні дошки міста; розповідається про освітнє і наукове життя, спортивні досягнення, сферу охорони здоров'я і медицину обласного центру; розкриваються особливості образотворчого та декоративно-ужиткового, музичного, театрального і хореографічного мистецтва, а також літературного життя столиці Прикарпаття.
  Для зручності читачів монографія вміщує резюме англійською та польською мовами, а також бібліографію праць про Івано-Франківськ, яку підготували, зокрема, працівники відділу краєзнавчої літератури нашої бібліотеки.
Ми переконані, що книга  „Станиславів-Станіслав-Івано-Франківськ" буде цікавою не тільки для мешканців обласного центру, але й для всіх тих, хто хоч раз побував у нашому чудовому місті.
  Тож запрошуємо до знайомства з нею до відділу краєзнавчої літератури обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка.


Станиславів-Станіслав-Івано-Франківськ : монографія : до 350-річчя Івано-Франківська, 1662-2012 / ПНУ ім. В. Стефаника [та ін. ; авт. ідеї В. Анушкевичус, голов. ред. В. Великочий]. - Івано-Франківськ ; Л. ; К. : Манускрипт-Львів, 2012. - 583 с. : іл.

Оновлено 17-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка