Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Перебування польських бібліотекарів на Прикарпатті (18-24.04.2012 р.)



У рамках Угоди про співпрацю між головними бібліотечними закладами Івано-Франківщини та Опольського воєводства Івано-Франківська обласна універсальна наукова бібліотека ім. І.Франка приймала делегацію партнерів – бібліотечних працівників з Воєводської публічної бібліотеки в м. Ополє (Республіка Польща).

   У складі делегації від Воєводської публічної бібліотеки в м. Ополє:
Тадеуш Хробак – директор
Аліція Щегельняк – працівник відділу абонементу
Мирослава Вонсович– працівник інформаційного відділу
Єва Дорош– працівник інструктивно-методичного відділу
Аліція Млинарчик– керівник поліграфічного відділу
Роберт Дудек – водій.
    Вони мали нагоду ознайомитися з діяльністю обласної бібліотеки, її структурними підрозділами, працівниками. Польську делегацію радо вітали також бібліотечна спільнота Болехівської, Долинської, Тлумацької, Верховинської ЦБС. Українські бібліотекарі розповіли гостям про набутий досвід роботи, співпрацю з громадою та владою, представили свої надбання в різних процесах бібліотечної справи.
        Польська делегація 19 квітня перебувала на Болехівщині, де побачила напрацювання Болехівської центральної бібліотеки (директор – Роксолана Бунчак) та бібліотеки-філії с. Підбереж (зав. - Лідія Василенко).
        Болехівська ЦМБ ЦБС налічує в своєму складі 9 сільських бібліотек, центральну міську бібліотеку та міську бібліотеку для дітей. За 2011 рік бібліотечною системою користувались 10679 користувачів, які відвідали бібліотеки 86729 разів, і отримали 220 008 примірників друкованих джерел. Подією 2012 року стала перемога Болехівської ЦМБ ЦБС у 3-му раунді програми «Бібліоміст» на отримання восени комп’ютерного обладнання для задоволення потреб громади в сучасних умовах. Користувачі 4-х бібліотек системи  - сіл Міжріччя, Тисова, центральної бібліотеки для дітей та центральної міської бібліотеки отримають доступ до світових та  вітчизняних  інформаційних ресурсів. Бібліотека спрямовує свою роботу на збереження і розвиток української культури, національних традицій, на якісне, оперативне обслуговування користувачів бібліотеки, якнайповніше задоволення їх запитів. Бібліотека завжди готова для діалогу, для втілення в практику роботи нових творчих ідей. Тут проходять презентації книг, зустрічі з письменниками, літературні вечори, літературні години, диспути.
        У бібліотеці с. Підбереж активно популяризується краєзнавча література, відроджуються традиційні місцеві ремесла шляхом організації майстер-класів, виставкової роботи, годин цікавих повідомлень, різних конкурсів та змагань. При бібліотеці діє «Салон цікавих зустрічей», де учасники знайомляться з різними видами мистецтв, вчаться розвивати логіку й розум. У обласному конкурсі 2011 року «Краща сільська бібліотека»  ця бібліотека стала найкращою у номінації « Кращий читацький клуб, любительське об’єднання». Показники роботи бібліотеки на 01. 01. 2012р.: фонд - 5261 примірників книг; кількість користувачів -560; кількість відвідуван  - 4139; кількість книговидач - 11029.
        З гостями зустрілися мер м. Болехова Зенон Макота, його заступник Ігор Герецький та начальник відділу культури Галина Іванишин. Польські бібліотекарі відвідали музей Наталії Кобринської та музей історії м. Болехова, Гошівський монастир на Ясній горі.
        Польські фахівці ознайомилися з досвідом роботи Долинської центральної районної бібліотеки (директор Людмила Фреїв). Тут вони мали зустріч з начальником відділу культури Володимиром Гібчинським.
        Долинська центральна районна бібліотека заснована у 1946 році. Щорічно обслуговує біля 4 тис. користувачів, до їхніх послуг абонемент, читальний зал, Інтернет-центр, сектор краєзнавства та національного відродження. Бібліотечний фонд складає понад 45 тис. документів. При бібліотеці діють: клуб „Золота осінь”, літературна студія „Слово”, English club. У бібліотеці відбувається багато різноманітних масових заходів літературної, історичної, правничої, екологічної тематики, зустрічей, презентацій, виставок. Бібліотека тісно співпрацює з відділом преси, освіти та культури Посольства США в Україні, волонтерами Корпусу Миру в Україні, програмою „Бібліоміст”, благодійним фондом громади м. Долини, туристично-інформаційним центром „Бойківщина”, місцевою пресою і радіо та ін. 
       
        20 квітня делегація познайомилася з роботою обласної книгозбірні, її освітньою, інформаційною, культурно-просвітницькою, науково-методичною,  видавничою діяльністю. Відбулася робоча зустріч з начальником управління культури обласної державної адміністрації Володимиром Федораком. Директор Опольської бібліотеки Тадеуш Хробак та директор ОУНБ ім. І. Франка Людмила Бабій дали інтерв’ю кореспонденту польськомовної газети „Кур’єр Галіційський”. 
        Під час перебування на теренах Тлумаччини польських бібліотекарів вітав голова районної державної адміністрації Василь Сенів, голова районної ради Михайло Вишневський, заступник голови РДА з гуманітарних питань Леся Чаплінська, начальник відділу культури Галина Петрунько. Гості ознайомилися з роботою Тлумацької районної бібліотеки (директор Мар’яна Пісак), де їх зустрів молодіжний хор «Acsios», керівником якого є Н. Михайленко. Також польські колеги  відвідали музей етнографії Тлумаччини, який знаходиться в Народному домі.
У селі Бортники Тлумацького району польську делегацію зустрічали українським короваєм та величальним дійством у виконанні аматорського фольклорного колективу. Вони ознайомилися з роботою сільської бібліотеки (завідувач – Наталія Громадюк).
      Завідувачка бібліотеки  розповіла гостям про  історію заснування  бібліотеки,  збереження традицій та звичаїв села, про пошукову роботу, в результаті якої зібрано чимало гаївок, щедрівок, колядок, бувальщин, давніх козацьких пісень, спогади учасників УПА, ветеранів Великої Вітчизняної війни, учасників бойових дій в Афганістані. Спільно з Народним домом, учасниками клубу „Краєзнавець” відтворюються  стародавні обряди Різдва, Стрітення, Великодня, проводи в рекрути та ін. Під час  презентації гості бібліотеки  мали  можливість послухати фрагменти обрядових пісень, великодні гаївки у виконанні фольклорного гурту Народного дому.
      Завідувачка відмітила, що найсвітліші почуття в серцях відвідувачів бібліотеки залишають літературні вечори, присвячені світлій пам’яті наших українських письменників та поетів - земляків. Село Бортники славиться відомими людьми, одним з яких є краєзнавець І. Тимів – викладач, у його творчому доробку чотири  книги про село. Багато є в селі народних умільців плетіння з лози, бісеру, різдвяної атрибутики. Виготовлені С. Горбок та О. Опар дідухи посідали призові місця на обласній виставці-конкурсі різдвяної атрибутики. Деякі свої роботи майстрині подарували для бібліотеки на виставку-презентацію „Умільці нашого села”.
     
Про історію села та його сьогодення розповіла сільський голова Галина Слободян. Для гостей із Польщі  в  залі  «Просвіта»  було продемонстровано героїко- патріотичну годину «Крок до безсмертя» та оформлено викладку літератури «Земле, 41-й не забудь»
      У селищі Обертин делегація поклала квіти до пам’ятного хреста встановленого на честь лицарів польського війська під проводом гетьмана Яна Тарновського. У римо-католицькому костелі Петра і Павла відбулася зустріч з польською громадою. На зустрічі була сестра-служниця Рената, яка розповіла про участь польської громади у богослужіннях, відзначеннях релігійних свят. Діти разом з гостями прочитали молитви польською мовою.
      У Народному домі перед гостями виступив місцевий духовий оркестр під керівництвом викладача музичної школи Л. Ковтуна.
      Польські фахівці ознайомилися з роботою селищної бібліотеки Обертина (завідувачка – Оксана Бойцан). Там пройшла зустріч за круглим столом за участю селищного голови Федоришин О.Д., польською меншиною „Товариство Польської культури ім. Францішка Карпінського”. Директор воєводської публічної бібліотеки у м. Ополє Тадеуш Хробак відзначив, що співпраця з українськими колегами є взаємно корисною. Гості тепло відгукувались про Обертинську бібліотеку, відзначили добрий професійний рівень фахівців, поділились інформацією про особливості функціонування своєї бібліотеки.
      Селищний голова розповіла польській делегації про історію селища, його славних уродженців, історичні пам’ятки і подарувала книжки про Обертин. Польську делегацію привітали учасники дитячої художньої самодіяльності польського товариства ім. Фр. Карпінського, головою якого є бібліотекар Ю. Менщікова.

    21-22 квітня делегація з м. Ополє перебувала у Верховинському районі і обговорювали питання започаткування спільного українсько-польського проекту „Вінценз на Гуцульщині”.
      Першим  було  ознайомлення  зарубіжних  гостей  із селом Бистрець, де  встановлено  пам’ятний  хрест  на честь польського письменника, філософа  і перекладача С. Вінценза. Директор  Будинку  культури Іван  Потяк та  вчитель  місцевої  школи  Ганна Потяк  розповіли  про  життєвий  і  творчий  шлях  знаменитого  дослідника  в с. Бистрець.
      Польська делегація ознайомилась із бібліотекою-філією села Ільці, про роботу  якої  розповіла  бібліотекар  Марія  Бойчук.
      Бібліотека обслуговує 520 користувачів, до послуг яких 8450 примірників книг. Активною є участь в обласних, районних конкурсах, переможцем яких ставала бібліотека села Ільці. Важливе місце в діяльності бібліотеки належить краєзнавчій роботі. Зібраний багатий матеріал з історії села, фольклорні записи, обряди, легенди. Завдячуючи співпраці Марії Юріївни вийшла книга «Гуцульське село Ільці». Всіма формами і методами бібліотечної роботи розкриваються духовні багатства Гуцульщини, творчі надбання письменників, митців, істориків, доля яких пов’язана з Гуцульщиною. Бібліотека разом з громадою села створили музей імені Софрона Витвицького, сьогодні працює над створенням музею Теофіла Кисілевського. Історичні години, години пам’яті, години краєзнавства знайомлять читачів з цими людьми, доля яких тісно пов’язана з гуцульським селом Ільці. Робота бібліотеки насичена багатим змістом, різними формами  і методами популяризації книг серед  населення, сприянню любові до читання. Бібліотека села Ільці – це  затишне, комфортне місце для спілкування, для цікавих зустрічей, для ознайомлення з книжковим багатством про яке свідчать організовані книжкові виставки, тематичні полички: «Гуцульщина – трембіти клич і ніжний спів флояри, смерек неперевершена краса», «Оберіг гуцульських традицій», «О мово моя! Душа голосна України», «Видатні люди мого села», «Сторінками календаря», «Станіслав Вінценз і Гуцульщина» і інші.
       Цікава  і змістовна творча  зустріч відбулася  у  приватному  музеї побуту  та  етнографії  Гуцульщини  Миколи Ілюка – Заслуженого  працівника  культури  України,  керівника народного аматорського ансамблю троїстих  музик «Гуцули» РОМЦ  при  відділі  культури і  мистецтв  районної державної  адміністрації. Тут польським колегам показали гуцульські народні музичні інструменти, побутові речі, одяг, презентували гуцульську кухню.  
      Наступного дня  бібліотечні працівники  відвідали  Церкву Різдва  Пресвятої Богородиці - пам'ятку архітектури національного значення в селі  Криво рівня, де мали розмову з місцевим священиком о. Іваном Рибаруком. Подорож  продовжилась у хаті-гражді на присілку  Заріччя, де  Марія Сліпенчук провела цікаву екскурсію.
      З  роботою бібліотеки с.Криворівня  польських  колег ознайомила бібліотекар Катерина  Юрнюк.
      Бібліотека обслуговує 500 читачів, до послуг яких 6464 примірників книг. Творчий підхід в роботі, плідна праця визначили одне з кращих місць в обласному конкурсі «Краща сільська бібліотека 2011 року».  Тісна співпраця з музеями Івана Франка, Михайла Грушевського, Параски Плитки-Горицвіт, школою, будинком культури, громадою села дало основу для створення літературно-краєзнавчої світлиці «Кличу до гір». Теми зустрічей світлиці досить насичені, цікаві, присвячуються подіям із життя рідного краю, вивченню і збереженню історичної та культурної спадщини. Частими гостями світлиці є працівники товариства «Гуцульщина», місцеві поети, письменники, творча інтелігенція, митці, краєзнавці, гості зелених садиб.
       
      Пізнавальною  і  змістовною  для польської  делегації була  екскурсія  у  музеї  Івана Франка, проведена  завідуючою  музеєм  Ганною Луцюк. .Старший науковий співробітник «Відділення  філія Гуцульщина» Національного НДІ українознавства та всесвітньої історії кандидат фізико-математичних наук Іван Зеленчук  виступив  із  доповіддю «Станіслав Вінценз і  Гуцульщина» та продемонстрував  відеофільм «Бистрецьке гніздо  Вінцензів».
      Завершилось  перебування  польської  делегації  у Верховинській  районній  центральній  бібліотеці  за  круглим  столом за участю начальника  відділу культури і  мистецтв райдержадміністрації Мирослави  Корнелюк. Тут було підведено підсумки та висловлено подяку  іноземним  гостям  за  відвідання  гуцульського  краю. Директор централізованої  бібліотечної  системи Ганна Валігурська ознайомила  з роботою методичного відділу, відділу комплектування та обробки літератури,  абонементу та читального залу  районної  бібліотеки. Працівники  Воєводської публічної  бібліотеки  ім. Е.Смолки  міста  Ополє /Польща/  та Верховинської  центральної районної бібліотеки  обмінялися  досвідом  роботи, пам’ятними  сувенірами  і  краєзнавчою  літературою.  
      Верховина – селище міського типу, вперше в письмових джерелах згадується  1424 року. Значну роль в соціальному  розвитку селища відіграє Верховинська районна бібліотека, яка заснована  в 1947 році. Сьогодні ЦРБ – інформаційний, соціокультурний осередок, організаційно-методичний центр для бібліотек-філій. В бібліотеці працює клуб за інтересами «Світло  душі». Здійснюється різноманітна соціокультурна діяльність, частими гостями в бібліотеці є поети, письменники, цікаві творчі люди. Бібліотека тісно співпрацює з місцевими засобами масової інформації, всі заходи висвітлюються через радіо та району газету «Верховинські вісті». Щорічно бібліотекою обслуговується понад 1000 користувачів: учні школи, студенти, жителі селища та навколишніх присілків. Бібліотека особливу увагу приділяє соціально незахищеним верствам населення, ветеран війни, воїнам-афганцям, одиноким громадянам, людям з обмеженими фізичним можливостями. Обслуговування цієї категорії користувачів допомагає таким людям перебороти почуття самотності та повертаючи їм віру в себе. Районна бібліотека надає користувачам доступ до світової мережі Інтернет та приймала участь у програмі «Бібліоміст», де виграла конкурсний відбір.
     
      23 квітня в обласній бібліотеці ім. І.Франка відбувся круглий стіл за участю бібліотечних фахівців двох країн, заступника начальника управління культури ОДА Василя Тимківа, академіка Володимира Качкана, де була підписана виконавча угода про співпрацю головних бібліотечних закладів нашого краю та Опольського воєводства на 2012-2013 роки. Директор ОУНБ ім. І. Франка Людмила Бабій представила польським колегам оглядову мультимедійну презентацію про багаторічну партнерську співпрацю. 
      Учасники зустрічі мали можливість також переглянути розгорнуту книжкову виставку „Івано-Франківськ. Ополє. Бібліотеки-партнери: бережемо традиції, будуємо сьогодення”, яка представляє розмаїття видань про наше місто українською та польською мовами, літературу про місто Ополє та Опольське воєводство, видання про бібліотеки та власну видавничу продукцію.
      Польські колеги познайомилися із роботою та поспілкувалися із працівниками ОУНБ ім. І.Франка за основними напрямками діяльності. Живий діалог дав можливість фахівцям з Польщі детальніше пізнати процеси роботи довідково-бібліографічного та науково-методичного відділів, абонементу та центру електронного засобів інформації, почерпнути один в одного цікавинки фахової майстерності, збагатити кожного і духовно, і професійно. 
      Бібліотекарі з м. Ополє повезуть додому найкращі враження про Івано-Франківщину та очікуватимуть нових зустрічей з українськими колегами.

Світлини можна переглянути за посиланнями

 

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка