Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Славне козацтво в художній літературі.



Під такою назвою працівники загального читального залу провели у підшефній військовій частині літературно-історичну годину, приурочену до Дня українського козацтва.

Історія українського козацтва є невід'ємною й органічною частиною історії України та всесвітньо-історичного процесу. Від давніх часів найбільш мужні, відважні й загартовані в боях з ворогами своєї землі представники українського народу організовувалися в окрему історичну спільноту - козацтво. У добу середньовіччя українське козацтво остаточно сформувалося як суспільна військова верства. Традиції звичаєвого права стали основою для творення специфічних правил функціонування козацької громади. Українські козаки самоусвідомлювали себе лицарями, тобто особисто вільними людьми, спосіб життя яких визначало воєнне ремесло та належність до чітко окресленої військової організації. Саме козацтво було тією силою, яка активно впливала на історію України 17-18 ст., сприяла захисту політичних, економічних, культурних досягнень українського народу, його духовному розвитку. Головними козацько-лицарськими чеснотами були мужність, відважність, вірність, гідність, честь, добра слава, здатність для самопожертви, патріотизм, лицарська служба, оборона вітчизни, захист рідного краю.

Українське козацтво на чолі зі своїми гетьманами відродило національну державність у ранньомодерну добу всесвітньої історії, а також боролося за незалежність України вже в новітній час. Дуже важливими, з огляду на складні трансформаційні проблеми державотворення, залишаються роль і місце козацтва у сучасному українському суспільстві.

Козацтво, явище унікальне за своєю суттю, багато в чому визначає національну історію вже майже п'ять століть. Як результат - воно викликало значний масив друкованої продукції наукового, науково-популярного характеру, присвячену різним аспектам козацької минувшини, її дійовим постатям.

Про це йшлося у виступах  працівників загального читального залу Надії Кожак та Олександри Князюк. Окрасою літературно-історичної години стали народні пісні,  майстерно виконані працівником бібліотеки Галиною Кубієвич.

Величезний вплив, який мало і має феномен козацтва на творчість українських та зарубіжних письменників, зумовив появу великої кількості літературних творів, присвячених цій тематиці.

Важливим провісником української художньої літератури про козацтво був народний історичний епос - думи та історичні пісні, в яких оспівувалися мужність та патріотизм. козаків, прославлялися Запорозька Січ та її ватажки, побратимство і взаємна виручка, рятування бранців-невільників із турецького і татарського полону.

Пізніше козацька тематика простежується в творчості таких видатних українських майстрів пера як І. Котляревський, М. Гоголь, Є. Гребінка, Т. Шевченко, П. Куліш, М. Старицький, І. Франко, І. Нечуй-Левицький, Леся Українка, А. Чайковський, О. Гончар, О. Довженко, В. Сосюра, Б. Лепкий, З. Тулуб, П. Панч, О. Ільченко, Ю. Мушкетик, П. Загребельний, В. Шевчук, Л. Костенко, І. Драч, М. Вінграновський, Д. Павличко, а також зарубіжних письменників: Д. Байрона, Г. Біплана, Вольтера, К. Рилєєва, О. Пушкіна, П. Меріме, Г-В. Міллера,  Ю. Словацького, Г. Сенкевича та багатьох інших.

Саме  їхні твори зайняли достойне місце на книжково-ілюстративній виставці „Славне козацтво в художній літературі", з якою мали можливість ознайомитись присутні.

Оновлено 30-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка