Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Презентація книги про Євгена Коновальця в обласній бібліотеці



19 серпня 2021 року в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулася презентація книжки «Євген Коновалець та його доба» – перевидання діаспорного збірника статей, спогадів, документів і фотоматеріалів про життя та діяльність полковника Армії УНР, голови Української військової організації та Організації українських націоналістів Євгена Коновальця (1891-1938), яка вийшла друком в івано-франківському видавництві «Лілея -НВ».

Організували захід громадська організація «Інститут наукових студій націоналізму» та голова Івано-Франківської обласної ради, доктор політичних наук, автор передмови та модератор Олександр Сич.

Довідка

«Євген Коновалець та його доба» - перевидання збірника статей, спогадів, документів і фотоматеріалів про життя та діяльність полковника Армії УНР, голови Української військової організації та Організації українських націоналістів Євгена Коновальця (1891-1938).

Перше видання побачило світ 1974 р. в Мюнхені й стало підсумком 16-літньої роботи зі збору матеріалів, присвячених Є. Коновальцю. Дане перевидання доповнено коментарями та фотографіями до тексту, що відображають останні наукові дослідження, доповнюють і уточнюють події та імена, про які йдеться в книжці.

 

За словами голови Івано-Франківської обласної ради, свободівця, історика та модератора зустрічі  Олександра Сича, книга є надзвичайно важливою в наш час, адже Євген Коновалець є взірцем політичного лідера, якого сьогодні дуже бракує нашій державі.

«З точки зору сучасності, Євген Коновалець - це взірець політичного лідера, яких в Україні зараз немає, але які їй вкрай потрібні. Бракує того, хто задля розвитку країни зумів би об'єднати представників різних політичних середовищ. Той, хто ознайомлений з його збірником праць, це розуміє. Галичанин, який воював за українську державу на Наддніпрянщині. За це отримав несприйняття галичан, в Галичині побудував нову підпільну організацію, яка боролась за незалежність України. Вважаю, що напередодні 30-річчя відновлення Української Незалежності, 130-ти років від дня народження Євгена Коновальця, коли Івано-Франківська обласна рада назвала 2021 р. Роком Коновальця, презентувати таке видання дуже актуально»,- зазначив Олександр Сич.

За його словами, у першому ж реченні він хотів захопити читача та привернути його увагу до постаті полковника УНР: «Усі знають Степана Бандеру, всі знають Романа Шухевича і друзі, і прихильники, і вороги, і недруги, але, на жаль, окрім вузького кола націоналістів і істориків уже всі забули, хто такий Євген Коновалець. Однак з творіння Євгена Коновальця, тієї організації та атмосфери, яку він зумів створити, виникли такі історичні постаті, як Бандера, Шухевич, Стецько і десятки інших».

Науковець переконаний, що «не тільки історикам і науковцям буде корисним цей збірник, але й пересічним читачам, які цікавляться історією свого краю. Це практично хрестоматія з української політичної історії 20-30-х років минулого століття. Мова не тільки про постать Коновальця, мова про атмосферу, добу в найменших деталях. Галичина, Наддніпрянщина, еміграція. Різні люди, різні середовища показують, що в той час відбувалося, в яких умовах працював Євген Коновалець».

Презентована книга «Євген Коновалець та його доба» викликала велике зацікавлення з боку владних структур, преси, науковців та читачів, які завітали до головної книгозбірні краю.

На презентації виступили: вчені Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника: доктор історичних наук, професор Сергій Адамович та кандидат історичних наук, доцент Микола Вітенко, депутат обласної ради, директор ГО «Інститут наукових студій націоналізму» Ігор Дебенко, упорядники другого видання Володимир Мороз, Володимир Муравський та Іван Хома, директор івано-франківського видавництва «Лілея-НВ» Василь Іваночко, начальник управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської обласної державної адміністрації Володимир Федорак, депутат обласної ради Євгенія Бардяк та ін.

Олександр Сич подарував 2 примірники презентованого видання для читачів ІФОУНБ ім. І.Франка.

Директорка обласної книгозбірні Людмила Бабій наголосила на значимости та потрібности книги для сьогодення, висловила вдячність за подаровані видання.

Презентація супроводжувалася допитливим та інформативним діалогом істориків, політологів, краєзнавців та всіх зацікавлених.

Світлини

Історія у доступній формі: у Франківську презентували книгу про Євгена Коновальця

У Франківську презентували книгу про життя та діяльність Коновальця (ФОТО)

У Франківську презентували книгу «Євген Коновалець та його доба»

У Франківську презентували книгу про життя та діяльність Коновальця. ФОТО

Історія у доступній формі: у Франківську презентували книгу про Євгена Коновальця

Оновлено 06-09-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка