Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Поетеса з Ужгорода Маріанна Шутко в обласній бібліотеці



6 квітня 2016року в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці Ім. І. Франка відбулася творча зустріч з поетесою з Ужгорода Маріанною Шутко.

Моїй душі квітнево нині.

Весняний день, мов діамант,

Бузок розплющив очі сині,

Немов намалював Рембрант.

                      Маріанна Шутко

Маріанна Шутко народилася на Закарпатті, за фахом філолог. Тривалий час займалася журналістською діяльністю, член Національної Спілки письменників України, є лауреатом літературної премії «Дебют» та обласного літературного конкурсу «Осінь золота» у поетичному жанрі.

Для присутніх на заході авторка представила три свої поетичні видання: «Феєрверк багряної шипшини» (2012), «Стенокардія» (2013), «Сонцехолод» (2013). Передмови до книг написали відомі письменники ─ Василь Густі, Василь Кузан та Ігор Павлюк. Дві останні збірки брали участь у Всеукраїнському рейтингу «Книжка року».

У першій збірці поезій «Феєрверк багряної шипшини» поетеса пропонує великий доробок творів, в яких відтворено світ її ліричної героїні, яка іде крізь лабіринти життя, іде зачарованою дивним світом, у якому не згасає «Бурштинова осінь», де розмовляють з нею «Балакучі дощі», де присутній «Грішній Янгол».

Учора ми раділи сонцю й квітам.

Стерня колола наші ноги босі,

Заледве відгриміла буря літа,

Уже в дощах ледь чутно

Дзвонить осінь.

Про безмежне кохання і зраду, печаль і ейфорію від щастя, духовні пошуки, внутрішня драма ліричної героїні, емоційний вибух і надрив, розчарування і зневіра - все це знаходимо у поетичній збірці «Сонцехолод»

Ради тебе я була готова

Перегнути будь-який рубіж.

Не лякалась навіть хвиль Дніпрових, -

Ти ж таким був гострим, наче ніж.

Вірші, які зібрані у книжці «Стенокардія» - це поезія для відчування-співпереживання, співпульсації...

Ніч, як легенда літа,

Лягає з тобою спати.

Сад. Солов'ї .Сюїта.

Панська духмяна м'ята.

Ведуча зустрічі - поетеса Світлана Бреславська надала слово Маріанні Шутко. Прозвучали вірші у виконанні авторки, яка також поділилася з присутніми своїми переживаннями, надіями та сподіваннями і подякувала тим людям, які тією чи іншою мірою долучилися до її творчого успіху.  

Присутні на творчому вечорі відомі івано-франківські письменники - голова обласної організації НСПУ Євген Баран, головний редактор часопису «Перевал» Ярослав Ткачівський, Степан Процюк, Василь Бабій, Ярослав Ясінський, Любомир Стринаглюк, Марія Микицей, Олександр Букатюк, директор обласної бібліотеки Людмила Бабій висловили свої думки про поезію молодої авторки. Відбувся зацікавлений літературний діалог.        

Маріанни Шутко подарувала обласній книгозбірні свої поетичні видання.

Оновлено 29-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка