Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Василь Стефаник. Філософія народного буття



14 травня 2021 року вся громадськість відзначатиме 150-ту річницю від дня народження видатного українського письменника, майстра новели, суспільного діяча Василя Стефаника. Цій даті приурочена ювілейна виставка-вшанування у відділі абонементу Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка.

Книжкова виставка «Василь Стефаник. Філософія народного буття» представляє творчу спадщину видатного новеліста; наукові праці письменників, літературознавців, дослідників  його життя і творчості, серед яких: Степан Процюк, Михайло Рудницький, Федор Погребенник, Степан Хороб, Марта Хороб, Михайло Наєнко, Роман Іваничук, Ярем Гоян.

Його перші новели „Лист", „Побожна", „У корчмі", „Синя книжечка" з особливим драматизмом і правдивістю відображають життя покутського села. Літературна критика сприйняла ці перші публікації з великим захопленням як твори цілком зрілого і надзвичайно талановитого автора. Високу оцінку дістали й збірки новел „Камінний хрест", „Дорога", „Моє слово". Іван Франко, зокрема, зауважував: «З великою майстерністю він проникає в душу галицького українського селянина, вміє рисувати тяжкі психічні драми там, де інші бачать лише повсякденний факт економічного чи соціального життя».

На початку XX століття твори Стефаника були вже відомі в перекладах польською, німецькою, російською та іншими мовами. На цей час припадає активізація Стефаника і у громадській діяльності: він засновує читальні „Просвіти", працює послом в Австрійському парламенті, виступаючи оборонцем селян.

Сила мистецького образу і неповторна своєрідність стилю забезпечили популярність Стефанику, яка непослабно триває і досі, в теперішні непрості для України часи. Адже, як висловився в одній із літературознавчих статей Михайло Рудницький «є дещо в завзятті Стефаникових героїв, що має силу виклику, хоч би той виклик був тільки мовчазним протестом».

З нагоди ювілею письменника працівники відділу абонементу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка підготували книжкову виставку «Василь Стефаник. Філософія народного буття», яку запрошуємо переглянути усіх шанувальників таланту непересічного новеліста. 

 

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка