Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Різдво по-німецьки



Різдво по-німецьки 25 грудня 2016 року в рамках спільного проекту Івано-Франківської ОУНБ ім. І. Франка з бібліотекою Goethe-Institut в Україні «Мова. Культура. Німеччина» відбулося святкове засідання клубу розмовної німецької мови, на якому учасники обговорювали традиції та звичаї святкування Різдва в Німеччині.

    Вже традиційно в переддень Різдва ми отримуємо Різдвяний подарунок від бібліотеки Goethe-Institut в Україні. Це – солодощі, печиво з корицею, і, звичайно ж, головне частування – різдвяний кекс штоллен. Так, за горнятком гарячого чаю та кави і проходило свято в бібліотеці.
    А починається все в Німеччині з 6 грудня - Дня Святого Ніколауса. Цей день є першою ознакою наближення Різдва. Святкується він у Німеччині починаючи з 1555 року. У давні часи Святий Ніколаус дарував дітям горіхи, сухофрукти та солодкий хліб, що випікався за особливим рецептом з додаванням сушеної груші. Але й сьогодні це свято не втратило своєї актуальності. У ніч з 5-го на 6-е грудня німецькі діти виставляють начищений чобіток за двері, щоб святий поклав туди яблука, мандарини, горіхи, солодощі.
    Німці називають Різдво Weihnachten. Але цьому святу передує Адвент. У цей час віруючі дотримуються посту і готуються до свята. Тривалість Адвента близько чотирьох тижнів. Кожен з чотирьох тижнів Адвенту має певну тематику. Однією з найбільш відомих традицій є "Вінок Адвенту", який виготовляється з ялинових гілок, в які вплетені чотири свічки. В перший тиждень запалюється одна свічка, в другий - дві і так далі, тобто з кожним днем стає все світліше. У день Різдва запалюються всі чотири свічки, символізуючи тим самим світле свято. Є ще одна цікава традиція. Це - Календар Адвенту, призначений для дітей, розділений на квадрати за кількістю днів Адвенту, де за кожним листочком з датою заховано ласощі. Цей календар з'явився на світ у Німеччині і  придумала його німкеня фрау Ланг для свого сина, щоб зробити очікування Різдва більш цікавим.
    На Різдво в християнських сім'ях Німеччини прийнято дарувати один одному подарунки, які загортаються в подарунковий папір і прикрашаються стрічками.
    Ще однією давньою і хорошою традицією є випікання штоллен — традиційної німецької різдвяної випічки. Це кекс з дріжджового тіста, перша письмова згадка про який була знайдена ще в XІV столітті. В Німеччині готують штоллен з ароматними спеціями, цукатами, марципаном, горіхами, сиром, маком та іншими смаковими приправами. А своєю формою він повинен «нагадувати» загорнутого в пелюшки немовляти Ісуса Христа.

 

Оновлено 08-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка