Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Подорожуючи Америкою: Сосновий штат Мен



В Івано-Франківській ОУНБ ім. І. Франка інформаційно-ресурсний центр «Вікно в Америку» діє вже 13 років. В рамках проекту діють клуби різного спрямування, які проходять виключно англійською мовою. Велику допомогу у проведенні засідань надають волонтери Корпусу Миру в Україні, американці, носії мови, які приїжджають до України на 2 роки, працюють в українських установах, живуть в українських сім’ях, допомагають освоїти розмовну англійську мову тим, хто прагне цього.

    Нещодавно до міста Івано-Франківська прибув новий волонтер Джейкоб Хетч, який в центрі «Вікно в Америку» організував мультимедійну подорож по своєму рідному штату Мен. Завдяки інформації, викладеної Джейкобом, відвідувачі засідання клубу розмовної англійської мови довідалися багато цікавого та нового про Сполучені Штати Америки. Джейкоб розповів про історію заснування штату Мен, його культуру, національні парки, освіту, державні символи, традиції та звичаї людей, які проживають там. Наприкінці засідання було продемонстровано документальний фільм про штат. Після презентації всі учасники мали можливість задати запитання нашому американському гостю, спілкувалися англійською мовою і обговорювали питання, які цікавили всіх учасників.
    Мен (англ. Maine) — штат на північному сході США, на Атлантичному узбережжі; найбільший штат Нової Англії, площа якого становить 86,2 тис. км?, населення 1 328 188 осіб (41-е місце серед штатів США). Адміністративний центр Огаста, головні міста й порт Портленд, Люїстон, Бангор; височини й гори (Аппалачі), узбережжя низовинне; близько 83 % території — ліс.
    Першими мешканцями території штату були люди, які розмовляли алгонкінськими мовами. Перше європейське поселення в Мені було засновано французами в 1604 році на острові Святого Хреста. Перше англійське поселення було створене Плімутською компанією в 1607 році. Незважаючи на суворий клімат і конфлікти з місцевим населенням, кількість англійських поселень на узбережжі штату постійно зростала. До часу реєстрації штату в XVIII столітті збереглася лише половина європейських поселень. Патріоти і британські війська утримували територію під час війни за незалежність і англо-американської війни. До 1820 року штат належав Масачусетсу, а, внаслідок Міссурійського компромісу, став вільним двадцять третім штатом.
    Офіційне прізвисько — «Сосновий штат».

 

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка