Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Інтерактивна дискусія “Вибори в Сполучених Штатах Америки”



3 листопада 2016 року в інформаційно-ресурсному центрі “Вікно в Америку” Івано-Франківської ОУНБ ім. І.Франка відбувся інтерактивний захід, присвячений системі виборів в Сполучених Штатах Америки. Модераторами заходу були волонтери Корпусу Миру в Україні Томас Барефут, Роберт Грувер та Кайл Логан.

   Волонтери розповіли про те, як відбуваються вибори в США, як американці голосують, які партії є найбільш численнішими та популярними в американському суспільстві, а це - демократи, республіканці та незалежні громадяни, яких налічується 40 % американців.

   Після презентації учасники були поділені на три групи, в яких відбулися дискусії, лідерами яких були Томас, Роб та Кайл. Кожна група представляла певну партію - демократів, республіканців та незалежних партій, таких як ліберали, зелені та інші. Особливу увагу було приділено виборам Президента США, адже цього року 8 листопада американський народ обиратиме керівника країни.

   Інформаційна довідка. США управляються федеративним урядом, з виборними представниками на федеративному (загальнонаціональному) рівні, рівні штатів і локальному рівні. Вибори і підготовка до них - основна подія політичного життя американського суспільства. Виборними є понад 18 000 посад, починаючи з президента США і закінчуючи шерифом невеликої сільської громади. Вибори в федеративні органи влади проводяться по всій країні одночасно в листопаді кожного парного року.

    Президента США не обирають безпосередньо американські громадяни, а так звана колегія виборців, яка складається з 538 представників від 50 штатів і столиці Вашингтона. Результати їх підрахунку затверджуються на спільній сесії Конгресу.

   Конгрес США складається з двох палат: палати представників, що обирається на основі прямого голосування, і сенату, до складу якого прямим голосуванням обираються по 2 представники від кожного штату. У палаті представників 435 місць, які розподіляються по штатах в залежності від чисельності їх населення. Члени палати представників обираються на два роки. Сенат складається зі 100 членів, по два від кожного штату, які обираються на термін 6 років.

    Цікавою особливістю американських виборів є те, що вони відбуваються у вівторок, робочий день. Ця традиція, як і система колегіальних голосів, має давнє історичне коріння. Якщо сьогодні прийти на виборчю дільницю для багатьох американців не становить проблем, то коли люди пересувалися кіньми, а виборчих дільниць була обмежена кількість, це було проблематично. Понад 150 років тому Конгрес обрав днем виборів перший вівторок листопада з двох причин. По-перше, США були країною фермерів, і на початку листопада врожай вже був зібраний. А вівторок обрали через те, що у неділю відбуваються релігійні служби, а понеділок відвели на те, аби люди могли добратися до місця проведення виборів. В Америці активізувався цілий рух, активісти якого називають голосування у вівторок застарілою традицією і лобіюють перенесення виборів на вихідні дні.

 

Оновлено 28-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка