Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Система освіти в США та в Україні



1 вересня 2016 року в інформаційно-ресурсному центрі «Вікно в Америку» Івано-Франківської ОУНБ ім. І. Франка відбувся захід, присвячений святкуванню Дня знань в Україні. Керівник центру Жирик Л.І. запросила волонтерів Корпусу Миру в Україні Томаса Барефута та Роберта Грувера приєднатися до заходу і розповісти учасникам про американську систему освіти.

Волонтери розповіли про Сполучені Штати Америки - країну, в якій здійснюється постійна модернізація системи освіти. У США немає єдиної національної системи освіти. Для кожного зі штатів характерна своя організація освіти та свої особливості, тому основною рисою освіти в цій країні є децентралізація. Як і у більшості європейських країн, система освіти США має три рівні: початковий (включає дошкільну та початкову шкільну); середній та вищий.

Дошкільний рівень освіти починається в дитячих яслах (до 3 років) і дитячих садках (від 3 до 5). Виділяють приватні, державні та кооперативні установи. Їх мета, організація та програма діяльності значно відрізняється між собою, проте зусилля усіх зосереджені на підготовці дітей до навчання в школі. Для дітей, які позбавлені такої можливості у дитячих установах або в домашніх умовах, здійснюється урядова програма "Хед старт" (початковий старт), що передбачає набуття початкових освітніх навичок за допомогою телевізійних навчальних програм.

Концепцією американської школи є підготовка до «реального життя». Основне завдання нинішніх американських шкіл - навчити учнів самостійно здобувати знання та підготувати їх до життя. Будь-який навчальний матеріал, що пропонується для засвоєння, проходить ретельний відбір на предмет «потрібен він учням чи ні». Навчання у школі починається у віці 6-7 років, вік залежить від штату проживання. Навчання в школі триває 12 років і має наступну структуру: початкова школа (1-6 клас), неповна (молодша) середня школа (7-9 класи), старша середня школа (10-12 класи). У деяких  штатах середня школа є об'єднана. В США є державні (переважно загальноосвітні) школи та приватні (переважно конфесійні). Особливе місце займають «незалежні школи», вони платні і вартість навчання становить 10-20 тис. доларів за навчальний рік.

Поділ учнів відповідно до здібностей починається з молодшої середньої школи, діти вивчають обов'язкові предмети та мають значну кількість предметів за вибором, на їх основі дитина обирає напрямок навчання в старшій середній школі.

Виділяють три основних напрямки навчання в старшій середній школі: академічний, загальний та виробничий (трудовий). Академічний готує до вступу у ВНЗ та здійснюється за поглибленими програмами; загальний орієнтує учнів на вступ до середніх навчальних закладів; виробничий призначений для учнів, які планують після закінчення школи влаштуватися на роботу (фактично учень отримує спеціальність).

У зміст навчання входять як предмети «ядра» - обов'язкові (рідна мова та література, суспільствознавчі науки, математика, природничі науки, комп'ютерна грамотність), так і предмети за вільним вибором учнів (елективні).

Щоб українському претендентові потрапити в старші класи американської приватної школи, потрібно здати тест SSAT (Secondary School Admission Test), що перевіряє знання з ключових предметів, і тест на володіння англійською мовою TOEFL.

Також Томас і Роберт ознайомили нас з топ 100 найбільш популярних та найкращих університетів США.

Модель вищої освіти в США істотно відрізняється від української. У ВНЗ США немає поняття «обов'язковий предмет», «заочне відділення», «залік з предмету». Вся система здобуття вищої освіти ґрунтується на понятті «кредит» - це своєрідна одиниця науково-практичної підготовки студента. Завдяки системі кредитів, в американських ВНЗ можна самостійно регулювати власне академічне навантаження. Університет дає мінімум кредитів, які студент повинен здати за семестр, щоб цей семестр йому був зарахований. Зазвичай це 15 кредитів. Якщо студент відчуває, що може вчитися інтенсивніше, він може збільшити собі число кредитів за семестр. Для отримання ступеня бакалавра потрібно отримати 120 кредитів, це відповідає навантаженню в 15 кредитів на семестр, 8 навчальних семестрів, тобто 4 роки навчання. Якщо студент бере більше 15 кредитів на семестр, відповідно він може отримати ступінь бакалавра швидше, наприклад, за 3 роки.

На заході у центрі «Вікно в Америку» велася активна дискусія, учасники задавали запитання американським гостям, обговорювали болючі питання української системи освіти.

 

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка