Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Ти житимеш вічно між нами, безсмертнеє слово Франка!



З нагоди відзначення 160-ліття від дня народження Івана Франка – визначного українського письменника, поета, драматурга, філософа та громадського діяча, у відділі загального читального залу розгорнута ювілейна книжкова виставка.

Іван Франко - це розум і серце нашого народу.

Це боротьба, мука і передчуття щастя України...

                                                        М. Рильський

«Він був у передніх рядах тих, хто ламав скелю старого світу во ім'я нового, скелю неправди і визиску во ім'я правди і краси. Він звав людський дух «вічним революціонером». Вічним революціонером був він сам», - так писав про Івана Франка Максим Рильський.

І.Франко , будучи руйнівником старого ладу, був водночас будівничим нового, допомагав людям вирватися з проклятого невольничого льоху на вільний світ розкованої праці. Це він виводив Галичину на сцену світової цивілізації, прилучав її до культурних досягнень інших націй, прокладав дорогу до Дніпра, до Києва, де формувалась нова українська генерація, з якої згодом вийшло багато славних людей, що боролись за українську державність.

Твори Франка виховували у читачів прагнення свободи і правди, розуміння проблем, які намагався збагнути поет, який закликав нас «навчитися чути себе українцями».

Присвятивши своє життя служінню рідному народові, І.Франко своєю працею наближав час самоутвердження України як держави. Поет чудово висловив свою думку в поемі «Мойсей»:

...Все, що мав у житті, він віддав

Для одної ідеї,

І горів, і яснів, і страждав,

І трудився для неї!

Читаючи твори І.Франка, ми ще раз замислюємося над нашим святим обов'язком: шанувати своїх геніїв і пророків, вивчати їх спадщину, пам'ятати їх заповіти. Але не тільки пам'ятати, а й виконувати їх ,жити гідно і працювати ненастанно для розвою рідного краю і добра народу.

Звертаючись до спадщини Великого Каменяра, пропонуємо до Вашої уваги книжкову виставку «Ти житимеш вічно між нами, безсмертнеє слово Франка!» про життя і творчість І.Франка, де представлені, серед інших, такі видання: Д. Павличко. «Іван Франко - будівничий української державності», «Нам пора для України жить», С. Петлюра « І.Франко - поет національної честі», «Спогади про Івана Франка», Я. Грицак «...Дух, що тіло рве до бою...», Возняк С.М. «У пошуках суспільного ідеалу», «Шляхами Івана Франка на Україні», Л. Луців «Іван Франко. Життя і творчість».

      Тож запрошуємо Вас до нашої бібліотеки ближче познайомитися з величною постаттю І.Франка, що зростала на українській землі і щедро плекалася національною культурою.

 

Оновлено 28-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка