Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Круглий стіл, присвячений творчості Івана Франка



19 серпня в Івано-Франківську розпочався перший Всеукраїнський фестиваль любовної лірики та авторської пісні про кохання «Мовою серця». У рамках фестивалю в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І.Франка відбувся круглий стіл на тему «Порівняльні аспекти ліричної драми Івана Франка із сучасною інтимною лірикою: проблематика, підґрунтя, грані сприйняття» (до 160-річчя від дня народження видатного українського письменника).

Учасниками круглого столу були письменники - Степан Процюк (модератор), Неоніла Стефурак, Ярослав Ткачівський, Ольга Деркачова, Любов Геник, науковці - доктор філологічних наук, професор кафедри української літератури Роман Голод, професор Прикарпатського національного університету імені В.Стефаника Степан Хороб, громадський діяч Віталій Перевізник, головний спеціаліст управління культури, національностей та релігій ОДА Оксана Ющишин, гості з Житомира, Луцька, Черкас.

Присутні мали можливість у творчій дискусії представити багатогранну творчість І. Франка. Зокрема, звучали власні думки учасників щодо до особистості письменника та його писемного доробку. Основна увага зустрічі була спрямована на ліричну творчість Івана Франка, зачитувались уривки із збірки «Зів'яле листя» та інших творів поета.

Адже кожна людина сприймає по-своєму рядки, які линули з серця Великого Каменяра. Геній Франка, власне тим і геній, що живе серед нас, у наших думках, переконаннях, допомагає народові осмислити свої історичні кроки в боротьбі за незалежність. 

А боротьба за кохання? Хто перемагає в ній? Ніхто, бо вона безкінечна. Той, хто відчув її в собі, той навіки полюбив І. Франка, збагатився його любов'ю, яка «мов зарево червоне, займається і знову тоне на дні...»

Неначе блискавка ярка,

Що зразу сліпить очі,

Що враз і тішить, і ляка,

Ніч робіть з дня, день з ночі...

 

У своїх творах І. Франко роздумує над тим, чому любов - джерело натхнення й найбільшої радості - може стати джерелом горя й найбільшого болю, намагається увійти в цю споконвічну таїну людського буття, прирівнює силу любові до сили смерті.

Поети Я. Ткачівський і Н. Стефурак прочитали свої вірші на ліричну тематику .

Учасники круглого столу висловили слушну думку про потребу створення художнього фільму, присвяченого життю і творчості Івана Франка.

Директор обласної бібліотеки Людмила Бабій розповіла про низку бібліотечних просвітніх заходів, присвячених ювілею Івана Франка. Вона висловила подяку Ользі та Роману Бойчукам за ініціативу проведення 1-го Всеукраїнського фестивалю любовної лірики та авторської пісні про кохання «Мовою серця», а учасникам круглого столу - за активну участь у вивченні та популяризації творчості великого українського письменника.

 

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка