Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Обласна бібліотека на Міжнародному МітОст-Фестивалі



23-27 вересня в місті Івано-Франківську проходить 13-ий міжнародний MitOst-Фестиваль, метою якого є сприяння міжнародній сітці культурного обміну та розвитку громадянського суспільства. Організаторами форуму є німецька спілка MitOst та українська неприбуткова організація «Інша Освіта» в рамках проекту «Діалог заради змін» за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини.

23 вересня відбувся Форум «Ukraine Lab», організатори якого провели публічну презентацію-обговорення візій майбутнього України «Візії для побудови миру і нова роль громадянського суспільства та культури: Україна - куди рухатися далі?».

Активними учасниками форуму були понад 100 представників громадського й державного сектору, культурної та політичної сфери України, Європейського Союзу та сусідніх країн, представників різних сфер культури та освіти. Форум має статус міжнародного, адже модераторами секцій були не лише українські фахівці, але й фахівці з Німеччини, США, Польщі, Молдови, Чехії.

Івано-Франківську ОУНБ ім. І.Франка на форумі представляла Людмила Жирик, заступник директора, яка брала активну участь в трьох малих робочих групах з питань розвитку освіти та культури в Україні.

Українська культурна сцена виходить на новий рівень розвитку. Водночас офіційні освіта й наука втрачають позиції; освітні реформи і підтримка неформальної освіти розвиваються слабко. Як подолати прірви між живою культурною сценою та бюрократичними механізмами? Як втримати освічену молодь в Україні? Як відбувалися процеси трансформації в сусідніх країнах? Яким буде українське громадянське суспільство через п'ять, десять років чи більше? Саме ці питання обговорювалися в шести робочих групах. Йшла дискусія щодо прагматичної, економічної освіти, ролі мистецтва в освіті, діалогу через театр, як вчити толерантності, демократії.

24 вересня в рамках роботи фестивалю відбувся Ярмарок партнерства - захід, на якому можна було представити свою організацію та знайти партнерів для інноваційних концепцій, цікавих проектів та професійного обміну.

Працівники відділу літератури іноземними мовами Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка презентували свої міжнародні проекти - «Вікно в Америку» та спільний проект з Goethe-Institut в Україні - та свою діяльність у сегменті неформальної іншомовної освіти, а саме роботу клубів спілкування англійською, німецькою, французькою та італійською мовами, які щотижня проходять у відділі. Присутні на заході волонтери та учасники клубів поділились з гостями ярмарку своїм досвідом організації,  проведення та залучення нових людей до роботи у клубах. 

Діяльність обласної книгозбірні викликала великий інтерес гостей та учасників фестивалю, багато з яких виявили своє зацікавлення у співпраці та обміні досвідом.

25 вересня у відділі літератури іноземними мовами Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І.Франка в рамках спільного проекту з Goethe-Institut в Україні відбувся MitOst-Vereinswerkstaat/MitOst-Workshop - захід Спілки MitOst щодо бачення розвитку спілки, інноваційних підходів та кращих практик колег з різних країн Європи, а саме Польщі, Грузії, Болгарії, Німеччини, Угорщини, України та Росії.

У той же день відбувся показ фільму The Hutsuls in Ukraine. Forgotten Peoples - "Гуцули в Україні. Забуті народи Європи". Це фільм німецької режисерки Ельке Зассе для телеканалу Арте про гуцулів Івано-Франківщини - дуже гарний фільм для широкого загалу, який демонструвався англійською мовою. Згодом для мовних клубів обласної бібліотеки залишиться копія стрічки й німецькою мовою.

 

Оновлено 28-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка