Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Міжнародний день демократії



17 вересня 2015 року в інформаційно-ресурсному центрі «Вікно в Америку» Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім.І.Франка відбулася правнича дискусія, приурочена до Міжнародного дня демократії.

Міжнародний день демократії (International Day of Democracy) встановлений Генеральною асамблеєю ООН у 2007 році. Ця дата приурочена до 20-ї річниці першої міжнародної конференції нових та відновлених демократій. ООН запропонувала державам, а також регіональним, міжурядовим і неурядовим організаціям взяти нове свято, як привід звернути увагу на стан демократії в світі.

Слово «демократія» походить від двох старогрецьких слів, що позначають «народ» і «влада», і традиційно перекладається як «влада народу». Під цим терміном мається на увазі політичний режим, в основі якого лежить метод колективного прийняття рішень з рівним впливом учасників на результат процесу або на його істотні стадії розвитку.

У Міжнародний день демократії зазвичай проводяться різного роду просвітницькі заходи - лекції, семінари, круглі столи. Крім того, до цієї дати готуються інформаційні матеріали на тему демократії - газети, листівки, брошури.

Прагнення до демократії розділяють і проявляють на ділі усі люди світу. Тому ця тема є завжди актуальною.

Учасники дискусії, які зібралися в центрі «Вікно в Америку», обговорили багато цікавих питань, що стосуються демократії: якими є принципи та мета демократії, для чого голосувати, чи є жінки більш демократичними, ніж чоловіки, чи демократія є благом для всіх людей, що таке диктатура, чи може тероризм зруйнувати демократію та багато інших. Провідною темою було обговорення спільного і відмінного у демократії в українському та американському суспільстві. Ми знаємо, що Америка є прикладом для всього світу як демократична країна, і тому нам є чому повчитися і перейняти досвід. Правнича дискусія проходила англійською мовою.

 

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка