Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Семінар “Американські центри в Україні: креативні програми, нові технології, ефективний менеджмент”



25-29 серпня 2015 року у місті Києві відбувся семінар “Американські центри в Україні: креативні програми, нові технології, ефективний менеджмент”, організований за сприяння Посольства США в Україні. Івано-Франківську ОУНБ ім. І.Франка представляла Жирик Л.І., керівник інформаційно-ресурсного центру “Вікно в Америку”.

    З привітанням та розглядом питань розвитку американських центрів у 2016 році, яким є бачення відділу преси, освіти та культури поділилися Конрад Тернер, Радник з питань преси, освіти та культури Посольства США в Україні, Шеріл Бистрянські, аташе з питань культури та Рейчел Етвуд Мендіола, заступник аташе з питань культури Посольства США в Україні.
    Засідіння в рамках семінару проходили в приміщенні Американського дому (America House), який нещодавно відкрився в м.Києві. Екскурсію по установі, ознайомлення з діяльністю Американського дому провела директор Крісті Хофленд. Також відбулася дискусія про шляхи співпраці з центрами "Вікно в Америку".
    Наступного дня учасники семінару відвідали Національну бібліотеку України для дітей, де дії "Вікно в Америку для майбутніх лідерів". Нас гостинно зустріли Генеральний директор бібліотеки Алла Гордієнко, колеги та діти - активні читачі бібліотеки. Ольга Дубова, координатор центру ознайомила учасників з інноваційними проектами, які діють у них та сучасним дизайном центру. Також приємним сюрпризом виявилася організована гавайська вечірка, де всі могли ознайомитися з культурою американських Гавай.
    Після цього в Американському домі відбулася презентація Девіда Хагса, волонтера Корпусу Миру в Західній Україні (2011-2013), який поділився своїми враженнями від перебування в Україні та обговорив питання налагодження діалогу через культурні програми.
    Також в цей день ділилися своїми думками Крісті Хофленд щодо використання та оцінки електронних засобів залучення користувачів; Катерина Скачко (м.Харків) та Валентина Пашкова щодо креативних програм: результати тренінгу.
    Третій день розпочався з презентації Олексія Васильєва, директора "Інформатіо-Консорціуму" та Вікторії Чьоч, менеджера, які розповіли про копірайт для бібліотекарів. Презентація відбувалася в приміщенні Публічної бібліотеки ім. Лесі Українки м. Києва. В Американському домі проходили засідання щодо інноваційних програм: "Всинови "Вікно в Америку", яка впроваджується в місті Харкові; програми з вивчення англійської мови, про які розповіла Лілія Шило, асистент відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні. Надзвичайно цікавою та корисною була презентація та дискусія щодо 3-D друкування та творчих майданчиків в бібліотеках, модератором якої був Олександр Шлєєнков, спеціаліст з інформаційних технологій Дому Америки. Учасники семінару змогли на практиці побачити, як працює 3-D принтер та як його можна використовувати з роботі з користувачами бібліотеки.
    Четвертий день розпочався з екскурсії по бібліотеці Гете-Інституту в Києві, яку провела Ганна Журавльова, асистент бібліотеки. Вона представила діяльність Гете-Інституту в Україні та програми, які вони впроваджують в Україні. Також відбулася дискусія щодо діяльності в бібліотеках України центрів "Вікно в Америку" та німецьких читальних залів, проектів "Заочний абонемент": що спільного, в чому різниця? Своїм досвідом ділилися бібліотекарі, які працюють як в одній, так і в другій програмі. Це - фахівці з міст Івано-Франківська, Рівного та Кіровограду.
    Наступним кроком був візит до Американської бібліотеки, яка діє в Києво-Могилянській Академії. Екскурсію по бібліотеці нам провела Світлана Чуканова, директор Американської бібліотеки. Також вона провела презентацію щодо розвитку книжкових, в тому числі електронних колекцій центрів "Вікно в Америку". Учасники семінару обговорили питання залучення випускників програм уряду США до діяльності центрів "Вікно в Америку" - спільно з Наталкою Васюхник, помічником аташе з питань культури.
    Цікавою була сесія презентацій колег з міст Тернопіль, Дніпропетровськ, Луцьк та Полтава, які презентували інноваційну програму "Вікна" на велосипедах". Також досвідом роботи поділилися колеги з Одеси, Херсону та Кіровограду.

 

 

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка