Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

До ювілею Г.К. Андерсена



У відділі літератури іноземними мовами обласної універсальної бібліотеки ім. І. Франка діє книжкова виставка «Великий казкар», присвячена 210-річчю від дня народження датського казкаря, письменника, драматурга, есеїста, поета, автора оперних лібрето та мемуарних нарисів «Казка мого життя» Ганса Крістіана Андерсена.

Ганс Крістіан Андерсен залишається одним з найвідоміших казкарів усіх часів і народів протягом багатьох поколінь. Найповніше художній талант письменника виявився саме у жанрі казки. Казки Андерсена перекладені більше, ніж 150 мовами світу, вони стали основою для численних екранізацій, мультфільмів, театральних та балетних постановок. Їх краса  відчувається в інтонації, чарівній простоті, у безмірній доброті ставлення до світу і людини, в умінні письменника з простих предметів і подій створити казку. Казковий світ письменника дуже тісно пов'язаний з фольклором, дуже динамічний, в ньому багато гумору, а фантастика поєднана з реальним життям.

У 1956 році Міжнародний комітет з дитячої та юнацької літератури ЮНЕСКО за рекомендацією його засновника та першого президента, видатної діячки світової дитячої літератури Йєлли Лепман заснував премію ім. Ганса Крістіана Андерсена, яку вручають за видатний внесок у дитячу літературу найкращим письменникам та художникам-ілюстраторам дитячої книги. Для авторів дитячої літератури премія Андерсена є найпрестижнішою міжнародною нагородою, її часто називають Малою Нобелівською. Лауреатів оголошують один раз на два роки, а премія вручається 2 квітня, в день народження великого казкаря. В цей же день, з 1967 року, святкують Міжнародний день дитячої книги.

Книжкова виставка «Великий казкар» ознайомить користувачів з чарівним світом Андерсена. В його казках є багато пластів, розкрити які може як дитина, так і дорослий. У них добро і любов перемагають, але інколи залишають легкий смуток і роздуми. Минуло багато років, а світом ходять «голі королі» та «снігові королеви», «гидкі каченята» стають прекрасними лебедями, маленькі «Дюймовочки» знаходять своє кохання.

Тож запрошуємо не тільки юних читачів, а й дорослих ознайомитися з книжковою виставкою, присвяченої ювілеєві Ганса Крістіана Андерсена, адже його казки ніби створені для спілкування і з дорослими - в них багато мудрості, узагальнення та загальнолюдських істин, вони дуже актуальні сьогодні і дають відповіді на запитання: Хто ми? Куди йдемо? Що керує нашим життям?

 

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка