Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Міжнародний семінар «Етика і цензура у бібліотеках»



16-17 березня 2015 року у м.Києві відбувся міжнародний семінар «Етика і цензура у бібліотеках», організований Goethe-Institut в Україні, Посольством США в Україні, Українською бібліотечною асоціацією та Національною парламентською бібліотекою України. Доповідачами та модераторами на семінарі були: Герман Рьош (Німеччина), Валентина Пашкова (Україна), Сюзан Міллер (США), Олексій Шевченко (Україна) та Ярослава Сошинська (Україна).

    Основними базовими документами, з якими працювали учасники семінару, були «Кодекс етики ІФЛА для бібліотекарів та інших інформаційних працівників», «Кодекс етики америкаської бібліотечної асоціації», «Кодекс етики бібліотекаря», затверджений конференцією УБА та «Бібліотечний білль про права».

    Герман Рьош, професор інформаційних наук Університету м. Кельн, член комітету ІФЛА зі свободи доступу до інформації та свободи висловлення (FAIFE), у своїх доповідях розглянув питання етики і бібліотеки, доступу до інформації та цензури, проводив обговорення конкретних ситуацій. На прикладах  положень даних кодексів п.Рьош демонстрував їх дію в німецьких бібліотеках, висвітлював питання етики і права, етичних конфліктів, дилем.

    Валентина Пашкова, координатор американських центрів, Посольство США в Україні, віце-президент УБА, член комітету ІФЛА зі свободи доступу до інформації та свободи висловлення, доктор історичних наук, запропонувала обговорення питань професійної етики та цензури в сучасних бібліотеках України.

   Сюзан Міллер, аташе з питань бібліотек (Посольство США в Україні), розглянула підходи до вирішення етичних проблем в американських бібліотеках та дотримання конфіденційності при бібліотечному обслуговуванні. Учасники ознайомилися з 8 принципами Кодексу етики Американської бібліотечної асоціації, подивилися відео, зняте однією з публічних бібліотек США, взяли участь у відкритій дискусії з даних питань.

    Олексій Шевченко, провідний науковий співробітник інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф.Кураса Національної академії наук України, доктор філософських наук, висвітлив питання функціонування цензури в Україні: радянських спадок і сучасний стан.

    Завершився семінар дискусійним круглим столом «Етика бібліотекаря: міжнародні норми й український контекст», модераторами якого були Герман Рьош, Валентина Пашкова, Ярослава Сошинська, а учасники семінару активно обговорили питання, які виникли в ході даного семінару.

 

Оновлено 28-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка