Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Джеймс Стілл – американський поет гірського життя



У відділі літератури іноземними мовами Івано-Франківської ОУНБ ім. І.Франка в рамках проекту „Вікно в Америку” відбулася презентація творчості американського письменника Джеймса Стілла, яку провів науковець зі США Крістофер Міллер, учасник програми академічних обмінів імені Фулбрайта в Україні.

Оскільки Крістофер Міллер досліджує українські гори Карпати і проводить їх порівняльний аналіз з американськими горами Аппалачі, то спочатку була подано короткий опис цього гірського району США. Потім усі учасники мали змогу довідатися про життя Джеймса Стілла (1906 - 2001) - поета, прозаїка та фольклориста, який писав про гори Аппалачі, описував красу природи та самих людей, які проживають там.

Гості презентації почули звуковий запис голосу Дж. Стілла, який прочитав свій найбільш відомий і популярний вірш „Спадщина" („Heritage"). Крістофер Міллер провів детальний аналіз даної поезії, пояснивши значення невідомих для нас слів, їх походження, а також українські аналоги.

Але найбільшою несподіванкою для учасників заходу стала книга Джеймса Стілла „Ріка Землі" („River of Earth") - найпопулярніший роман, який був виданий 5 лютого 1940 року, і саме це перше видання зберігається у фондах відділу літератури іноземними мовами. За словами американського науковця сьогодні в США важко знайти дане видання, тому і для нього це було справжньою знахідкою.

Захід відбувався напередодні Великодня, тому не обійшлося без подарунків. Крістофер подарував бібліотеці низку сучасних ілюстрованих видань англійською мовою, які описують гірський район Аппалачі. Серед них „Енциклопедія гірського району Аппалачі", „Аппалачі - перший і останній рубіж Америки" - лист з любов'ю до гір Аппалачі та їх людей, „Фотографія Аппалачі", „Цінності Аппалачі", книга про американську музичну виконавицю Лілі Мей Ледфорд, яка грала на банджо і скрипці, а згодом стала сольним виконавцем американської народної музики.

Для філологів цікавим буде наукове видання „Південна гірська говірка", а для тих, хто любить поезію - нове видання віршів Джеймса Стілла.

Від гостей засідання Крістофер отримав у подарунок традиційні українські великодні писанки, виготовлені з дерева.

Більше інформації та відео з заходу Ви можете знайти на нашій сторінці у Фейсбуці: www. facebook.com/IvanoFrankivskWindowOnAmerica

 

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка