Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Різдвяні мистецькі виставки в бібліотеці



До Величних Різдвяних свят працівники відділу літератури з мистецтва Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка підготували книжкову виставку-фольклораму „Корінням у життя, віттям у мистецтво: від предків до нащадків”, яку доповнює виставка-бенефіс „Національний літопис в одязі”, де представлено елементи святкового вбрання прикарпатців.

  Різдво Христове - це Величне радісне свято, яке є початком й основою для інших святкувань. Саме в цей час духовна радість обіймає кожного, прославляючи народження Христа.
  Сьогодні Різдво Христове  святкує увесь світ. У кожній країні існують свої унікальні традиції святкування, які передають національний колорит, дух народу, його звичаї: традиційні страви, музичний фольклор, святкову атрибутику.
  В Україні свято Народження Ісуса Христа поєднало в собі вірування наших предків, які з покоління в покоління передаються нащадкам. До різдвяних  святкувань належить: Святвечір, Різдво Христове, Свято св. Василія Великого, Водохреща та ін.
  Справжньою окрасою свята виступає вбрання. Саме його різнобарв'я відтворено на виставці-бенефіс „Національний літопис в одязі". Адже одяг - частка народної душі, скарбниця культури народу. Від яскраво розкриває давнє коріння історії українців, відбиває світогляд та естетичні уподобання народу.
  В одязі відтворюється потяг людини до прекрасного, її художньо-естетичні погляди й смаки, що робить його вагомою частиною мистецтва. На виставці представлено кожухи, валянки, сорочки, кептарі, запаски, фартухи, капелюхи, крайки. Кожна з названих груп одягу має своє походження, довгий шлях розвитку та значну кількість місцевих варіантів, котрі пов'язані з такими етнографічними ознаками, як матеріал, крій, колорит, орнаментика та ін.
  Та найбільше милують око багатобарв'я представлених на виставці хусток. Хустка - невід'ємний елемент одягу, який підкреслює його буденність чи святковість, інформує про родинний чи матеріальний статус жінки.
  Тож вітаємо читачів, мешканців та гостей міста з Різдвом Христовим і бажаємо веселих свят, смачної куті, Божої благодаті! А також запрошуємо до Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка у літературно-мистецьку вітальню. Сподіваємося, що перегляд книжкової виставки та експозиції народного одягу зміцнить Вашу любов до рідної культури, її неперевершених цінностей, вбереже символи людського роду від забуття і байдужості.


  З книги відгуків: читачі діляться враженнями...

  Неймовірно вражена виставкою красивих хусток, які були окрасою української Жінки. Дуже вдале поєднання книжкової виставки про одяг, що втілює все: українську культуру, традицію, дух поколінь.
  Вдячна працівникам відділу літератури з мистецтва за високе відчуття культури народу та за збереження його традицій.


                                                З   повагою, Жирун Леся.

 

 

  Щиро вдячний нашій дорогій бібліотеці за підготовлену виставку української народної традиційної ноші. Зразки народного сільського одягу гармонійно поєднуються із довідковою інформацією про нього. А жіночі хустки, що розміщені на бокових стінах зали, наповнюють цю старовинну атмосферу певною барвистістю та енергетикою.
  Саме завдяки подібним виставкам маємо прекрасну можливість не просто отримати потрібну інформацію про народне вбрання кінця ХІХ - першої половини ХХ ст., а немовби перенестись у ту історичну епоху і побачити це зблизька, доторкнутись, відчути, пережити. Тому за таку репрезентабельну роботу тільки честь і хвала творчим людям, що працюють в цьому закладі.
              З повагою і вдячністю, Олександр Коломийчук.

 

 

Виставка „Національний «літопис» в одязі" надзвичайно актуальна у наш час. І мені, як представнику молодого покоління, цікаво та важливо знати нашу історію одягу. Дякую працівникам відділу літератури з мистецтва за такий чудовий екскурс!
                                    З вдячністю, Оксана Яворська.

 

 

 

 

 

  Мені дуже сподобалась виставка старовини, зокрема хусток, одягу. Бажаю систематизувати за етнографічним діленням: Гуцульщина, Покуття, Бойківщина та Опілля.
                           Щиро дякую, Ігор Фабуляк.

 

 

 

 

 

 

  Цікавою і різнобарвною є експозиція традиційного українського костюма: верхнього одягу, головних уборів, взуття, поясів, прикрас. В кожного є старовинні елементи одягу, але не кожен може їх представити. Ідея та її втілення працівниками відділу літератури з мистецтва для перегляду дуже хороша.
                     З найкращими побажаннями, Ярослава Слуцька.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Оновлено 30-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка