Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Книга, яка повернула Англії Різдво



У відділі літератури іноземними мовами обласної бібліотеки ім. І.Франка діє виставка «Книга, яка повернула Англії Різдво», присвячена 170-річчю з часу написання Чарльзом Діккенсом «Різдвяної пісні в прозі».

  Впродовж останніх років ми все частіше відзначаємо ювілеї не тільки видатних письменників, але й їх безсмертних творінь. Завдяки своїй популярності і самі книги, і їх літературні герої наче відокремились від своїх творців і почали жити своїм власним життям.
  У 2013 році свій 170-літній ювілей відзначає Діккенсова «Різдвяна пісня в прозі» - історія, якою вже багато років з однаковим захопленням і розчуленням зачитуються дорослі і діти. Чарльз Діккенс, який написав свою книгу в надії поправити скрутне фінансове становище, напевне й не сподівався, що отримає на батьківщині почесне звання «батька англійського Різдва».
  Революція, яку пережила Англія у 17 столітті та пуританські настрої, що запанували після неї, практично знищили давні різдвяні звичаї. Знову запровадила традицію народного святкування майже двісті років потому славетна королева Вікторія. Саме вона розпочала привезену з Німеччини традицію прикрашати на Різдво ялинку, співати колядки та виготовляти різдвяні вітальні листівки. І саме Чарльзу Діккенсу випала честь «відкрити» різдвяну тему в англійській літературі та повернути Різдву те значення, яке по праву має мати це величне свято як час приходу у світ Спасителя.
  В центрі «Різдвяної пісні у прозі» - історія старого скнари Скруджа, якого у Святвечір відвідують три різдвяні духи - Покровитель минулого Різдва, Покровитель теперішнього Різдва та Покровитель майбутнього Різдва. Неймовірні пригоди, які трапляються зі Скруджем цієї ночі примушують його подивитися на власне життя по-іншому і, зрештою, - змінитися на краще.
  Для самого Діккенса Різдво було особливим днем. Він сприймав його як свято серця і торжества любові, уславлення родинного вогнища й сімейного затишку. Недарма устами одного зі своїх героїв він сказав : «Це радісний час - дні милосердя, доброти, всепрощення. Це єдині дні у всьому календарі, коли люди, наче за мовчазною згодою, вільно розкривають один перед одним свої серця і бачать у своїх ближніх... таких же людей, як і вони самі... Тож хай живе Різдво!».
  Отож, запрошуємо читачів переглянути виставку та бажаємо, щоб різдвяні свята були сповнені добром, миром і родинним теплом.

Оновлено 30-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка