Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Різдвяні канікули в Європі



Різдво – християнське величне і радісне свято, яке сповіщає про народження Ісуса Христа, спасителя всього світу. Воно вирізняється від подібних свят інших народів своєю особливою обрядовістю, багатством фольклору, оригінальністю етнографії. У різдвяних звичаях високо підіймається не лише релігійне й загальнолюдське почуття, а виявляються і найкращі людські чесноти .

   За кілька днів весь світ засяє різдвяними вогниками. На початку грудня головні площі європейських столиць масово прикрашають та освітлюють різдвяними ілюмінаціями. Ремісники  пропонують свої вироби, а кондитери – тістечка, які не зрівняються з повсякденними ласощами. Розпочинається святкування із славнозвісних різдвяних ярмарків, яких люди чекають увесь рік і на яких можна не тільки придбати сувеніри, а й відпочити з дітьми та отримати масу задоволення від різнокольорових каруселей та ковзанок, а ще безліччю розваг на будь-який смак.
У Західній Європі з 24 січня на різдвяні свята завмирає активне життя, залишається відпочинок і численні розваги. Саме тут всією родиною варто провести вільний від роботи та навчання час.


                                     Рим
   На католицьке Різдво, безумовно, краще відправитися в Рим. Тут, у серці католицизму, свої різдвяні канікули Ви зможете провести разом з італійцями. На вулицях міста не буде Санта Клаусів, різнокольорових гірлянд і базарів з ялинковими прикрасами. Тут в цей час гуляють пастухи-волхви в одязі з овечої шкіри, а в кожній церкві встановлені різдвяні вертепи.

 

 

 

                                  Франція
   Святкування Різдва в сучасній Франції розтягується на цілий місяць. Починаючи з 6 грудня, в день святого Миколая, воно проходить до 6 січня – в день Короля (або день Епіфанії). Цей період є найбільш радісним і приємним як для дорослих, так і для дітей. Центральні вулиці яскраво ілюміновані, святкові ялинки у величезних кількостях стоять не тільки в квартирах і на вулицях, але і в під'їздах будинків. За кілька днів до Різдва в усіх соборах починаються вечірні концертні програми. Відбуваються численні різдвяні ярмарки. Французи прикрашають ялинку, яка вже стала символом Різдва у Франції. Невід'ємна традиція святкування Різдва – це «різдвяні ясла»,  які зображують сцену народження Христа.  Встановлюють їх у церквах і в приватних будинках.

                                 Німеччина
   Святкують Різдво в Німеччині в Святу ніч 24 грудня. Всі сім'ї сідають за великий стіл зі святковими частуваннями і чекають Санту, який приносить подарунки в різдвяну ніч. У цей день багато родин підносять подарунки своїм близьким і друзям – ця традиція носить назву "Bescherung".
З 1 грудня у Німеччині починається період, названий часом Адвента "Adventszeit" – дні перед Святвечором. Адвента означає "пришестя" і люди знаходяться в очікуванні Ісуса Христа в перший день Різдва. У цей день батьки передають своїм дітям календарі Адвента, що відмірюють дні у зворотньому порядку. У дні Адвента діти відкривають тільки одну з дверей календаря і витягують подарунок – невелику шоколадку у формі місяця або дерева, та маленький сувенір. Ці календарики допомагають дітям з цікавістю проводити час в очікуванні Різдва.
Для прикраси різдвяної ялинки жителі Німеччини купують свічки, солодкі льодяники і горіхи. Існує повір'я, що першим на святкову ялинку поставив свічки сам Мартін Лютер. Йдучи додому зимовим вечором і записуючи проповідь, він відчув приємний трепет від виду виблискуючих зірок на небі, які так яскраво горіли крізь крони дерев. Щоб передати все захоплення і дивовижну красу побаченої  картини, він поставив у будинку ялинку і запалив на її гілках свічки. У сучасному світі свічки замінили лампочками на гірляндах.

 

                                   Греція
   Різдво широко відзначається у Греції. У переддень свята діти приходять до будинків. Вони б'ють у барабан, співають різдвяні колядки, а їх за це пригощають цукерками і сухофруктами. Перед Різдвом оповитий волошками дерев'яний хрест щодня занурюють в освячену воду і кроплять нею будинок, щоб відігнати злих духів. Деякі люди залишають для духів їжу, щоб їх піддобрити, а деякі підтримують вогонь 12 діб, аби духи не бешкетували. Під час святкової вечері перед Різдвом прийнято подавати інжир разом з приправленим спеціями коржем – так званим "хлібом Христа".

 

                                   Норвегія
   Саме в Норвегії з'явилося різдвяне поліно, яке за традицією спалюється в каміні у Свят-вечір – напередодні Різдва. У давнину жителі Норвегії використовували його під час святкування повернення сонця в день зимового сонцестояння. На свята було прийнято пити багато пива і, як свідчать історичні документи, у середні віки кожен фермер повинен до Різдва наварити багато пива, інакше йому загрожував великий штраф. У норвежців подарунки приносить гном-ельф у вигляді козлика по імені Юлебук. Ця легенда належить до часів вікінгів, коли язичники поклонялися Тору і його козлам. У темні зимові вечори, за традицією, що збереглася з часів вікінгів, діти приходять до будинків, де їм влаштовують різноманітні частування. На Різдво діти також згадують ще одного маленького гнома – Ніссе. У нього біла борода і шуба, а на голові – червона панчоха. Він охороняє домашніх тварин і жартує з дітьми, що забувають поставити для нього в комірку миску з кашею.

                                    Шотландія
   Християнське святкування Різдва приходить на зміну язичницьким кельтським святкуванням у період зимового сонцестояння, спрямованим на те, щоб прикрасити довгі темні ночі і помолитися за вдалий новий рік. Деякі традиції, такі як спалювання різдвяного поліна, поцілунки під гілочкою омели, символізують родючість. Як і в інших частинах Об'єднаного Королівства, у Шотландії дуже добре збережені і відроджені вікторіанські традиції, такі як спів колядок, обмін вітальними листівками і прикрашання ялинок. На вечірках п'ють і веселяться, а людина, що після півночі першою переступить поріг будинку повинна принести три подарунки, а також шматок хліба і трохи вугілля. Вважається гарною прикметою, якщо першим у будинок увійде чоловік з темним волоссям. Марновірству служить страх перед білявими вікінгами.

                                    Лапландія

   Лапландія особливо захоплююча для відпочинку всією сім'єю, з дітками. Тим паче що в останні роки в країнах Скандинавії дуже інтенсивно рекламується родинний відпочинок, і для приїжджаючих з дітками на курорти цих держав можуть бути значні знижки як на проживання, так і на сервіс. Різдво в цій країні історично проходить в особливій обстановці, адже позначається близькість Полярного кола і садиби  Санта Клауса, що знаходиться там. У різдвяні канікули побувати в гостях у справжнього Санта Клауса, побачити його стадо оленів, кинути своїми руками написаний лист з проханням про подарунок на майбутній рік – це найкращий подарунок для всієї сім'ї. Незабутня пригода для дітей – відвідини парку собак-лайок і північних оленів, Снігового селища, села Санта Клауса, Снігової фортеці, перебування в сніговому іглу або ж на криголамі.

                                             Матеріал підготував центр електронних засобів інформації

Оновлено 30-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка