Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

„Святами дзвенить українська хата”



15 грудня відділ абонементу ОУНБ ім. І. Франка провів годину цікавої інформації „Святами дзвенить українська хата”, в рамках циклу „Літературні миті вихідного дня”.

                                      Від того, як ми шануватимемо своїх предків,
                                      свої кращі традиції, залежатиме наша духовність,
                                      наша цивілізованість і майбутнє нашої України...
                                                                 Василь Скуратівський

  Годиною цікавої інформації „Святами дзвенить українська хата" та презентацією святкової книжкової виставки працівники відділу абонементу розпочали відзначення свят зимового циклу в обласній універсальної науковій бібліотеці ім. І. Франка.
  Скарбниця творів про Різдвяно-новорічні свята багата й розмаїта. До цієї теми зверталися і звертаються як науковці-народознавці, так і українські письменники-класики та сучасні автори. Працівник відділу абонементу Надія Кожак зробила огляд-презентацію найрізноманітніших видань з даної тематики та виконала для читачів пісню "Рождество" на слова В. Горинюк-Кожулахової, музика П. Табакова.
  Усім присутнім були запропоновані такі видання: В. Скуратівського „Дідух", „Святвечір", „Український народний календар", О. Боряк „Україна: етнокультурна мозаїка", О. Воропай „Звичаї нашого народу", Г. Лозко „Українське народознавство", в яких йдеться про календарну обрядовість зимового циклу, традиції святкування Андрія, Миколая, Нового року, Різдва, Меланки та багатьох інших свят зими.
  Також було представлено добірку різноманітних різдвяних історій, оповідань, легенд, віршів, старовинних та сучасних колядок, щедрівок, віншувань, які допоможуть глибше пізнати українську культуру та народну обрядовість. Адже звичаї та традиції, пов'язані з календарними святами українців, є частиною духовної культури українського народу. Глибоке пошанування свого родоводу, щира турбота про збереження та примноження народних традицій - усе це вирізняє українців з-поміж інших націй. Отож, традиційно в кожній українській родині шанобливо зберігають та намагаються передати своїм дітям і онукам усе, що лишили нам у спадок предки.
   Читачі Атрошенко Л., Лукач Н., Шкандрій С., Сичов Л., Істин М., Зубрей П. та інші з цікавістю переглядали книги, обмінювались думками, ділилися спогадами про особливості відзначення зимових свят у своїх родинах.
   Пригадати уже знане і прожите та ознайомитись із чимось новим, збагатити себе духовно - такою була мета нашої чергової зустрічі в рамках циклу „Літературні миті вихідного дня".
   Вітаємо усіх читачів з наступаючим Новим роком і Різдвом Христовим та запрошуємо завітати до бібліотеки для ближчого знайомства з книжково-ілюстративною виставкою „Святами дзвенить українська хата", яка діятиме до 20 січня 2014 р.

 З Новим роком та Різдвом Христовим, шановні друзі!

                                    Матеріал підготувала зав. відділу абонементу Оксана Качорак

 

 

 

Оновлено 30-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка