Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Самозречена відданість мистецькій творчості



Вшановуючи пам’ять легендарного актора театру і кіно, кінорежисера Леоніда Бикова, якому в цьому році виповнилося би 85 років, працівники відділу літератури з мистецтва Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка організували книжкову виставку-афішу „Самозречена відданість мистецькій творчості”.

  Український актор, режисер і сценарист, заслужений артист РРФСР, народний артист УРСР, степовий Батько українського козацтва Леонід Биков народився на Донеччині. З дитинства він мріяв про авіацію, двічі поступав в льотні училища. Перший раз - у Барнаулі, другий - у Ленінграді. Але училище розформували й тоді Леонід Биков вирішив стати артистом. Вступив у Харківський театральний інститут, після закінчення якого працював у Харківському театрі ім. Т. Шевченка.

   У кіно свою першу роль він зіграв у 1952 р. у фільмі „Доля Марини". Завдяки успіху картини у глядачів, молодого актора помітили, і в 1954 р. режисери Олександр Івановський і Надія Кошеверова запросили Леоніда Бикова на велику роль Петі Мокіна у фільмі „Приборкувачка тигрів".

   У числі кращих ролей Леоніда Федоровича в кіно можна назвати Богатирьова („Дорога моя людина"), Акішіна („Добровольці"), Альошки („Альошкіна любов"), Гаркуші („На семи вітрах").

   Після виходу на екрани „Альошкіної любові" актор поїхав до Ленінграда, де на „Ленфільмі" йому дали можливість спробувати себе в кінорежисурі - і після короткометражки його режисерським повнометражним дебютом стала лірична комедія „Зайчик", де Леонід Биков виконав головну роль.

   У Бикова не було потреби вдягати маску, його обличчя було надзвичайно виразне й легко запам'ятовувалося. У різноманітних ситуаціях фільмів він залишався самим собою і водночас був іншим - персонажем стрічки.

   Леонід Биков мав надзвичайний талант - жити життям своїх героїв. Він віддавав фільмам усього себе. Навіть події з життя, імена близьких йому людей гармонійно вплітались у сюжетну канву його творів.

   Власне, усі картини, де знімався Биков, і нині не зникли у вирі часу саме завдяки його акторській грі. Образи, ним створені, не застаріли, не стали нецікавими. Зрозумілим є секрет його популярності: сьогодні його герої так само, як і раніше, приваблюють гуманізмом, щирими, живими й неповторними характерами.

   Усіх шанувальників кіно і творчості Леоніда Бикова запрошуємо до перегляду книжкової виставки-афіши „Самозречена відданість мистецькій творчості", на якій представлені матеріали про життя і творчість актора. Зокрема, довідкова література, книги, статті із періодичних видань „Українська культура", „Україна", „Культура і життя".

 

Оновлено 30-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка