Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Зустріч з династією Середюків в Інтелектуальному клубі творчих особистостей



12 грудня 2013 р. в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка в рамках Інтелектуального клубу творчих особистостей відбулася зустріч з династією Середюків – вчених-винахідників м. Івано-Франківська.

 

Директор книгозбірні Людмила Бабій відкрила засідання Клубу і представила  три покоління династії присутнім.

Естафету винахідництва родини Середюків започаткував Євген Іванович - енергетик за фахом, ветеран компанії „Прикарпаттяобленерго", активний учасник новаторського руху на Івано-Франківщині, автор десятків раціоналізаторських пропозицій.

Він народився 1924 року в м. Івано-Франківську (колишньому Станіславі), в 15 років розпочав свій трудовий шлях на Станіславській електростанції, стояв біля витоків обласної організації ТВР з часу її створення у 1958 р. 

Кмітливий розум і риси творчої особистості перейняв від батька Орест Євгенович (1953 р.н.) - нині доктор технічних наук, професор, фахівець з проблем методів та приладів обліку природного газу, творець еталонів для визначення точності вимірювальних приладів, академік Української нафтогазової академії, дійсний член Академії метрології України.

Свій життєвий, творчий і науковий шлях він пов'язав з Івано-Франківським національним технічним університетом нафти і газу. Тут здобував вищу освіту, навчався в аспірантурі, пройшов щаблі інженера і старшого інженера, молодшого і старшого наукового співробітника, завідувача галузевою науково-дослідною лабораторією, асистента і доцента кафедри автоматизації виробничих процесів, доцента кафедри методів та приладів контролю якості і сертифікації продукції, професора, академіка.

Коло наукових інтересів вченого стосується проблем енергетичної безпеки України, зокрема, підвищення точності вимірювань у сфері витратометрії природного газу.

В науковому доробку професора Ореста Середюка - більше двохсот наукових праць, понад сорок винаходів і корисних моделей. Як педагог підготував десятки навчальних методичних розробок для студентів.

Сімейні винахідницькі традиції продовжує і Денис Орестович (1981 р. н.) - фахівець з наукового забезпечення вимірювань, кандидат технічних наук.

Після закінчення Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу розпочав трудову діяльність у Державному підприємстві „Івано-Франківський науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації". Працював на посадах інженера, молодшого наукового співробітника, наукового співробітника, а у 2007 р. був призначений вченим зберігачем державного первинного еталону одиниці об'єму та об'ємної витрати газу.

В доробку наймолодшого представника династії також є і наукові публікації і винаходи.

З розповідей  гостей запрошені  на захід дізналися багато цікавого про творчі традиції членів сім'ї, їхні професійні захоплення.  

Орест Євгенович за допомогою мультимедійних слайдів відтворив особливі моменти з життя родини, розповів про свій шлях в науку і винахідництво, демонстрував практичні результати  дослідницьких пошукань.

Зі своїми науковими і винахідницькими інтересами та конкретними напрацюваннями знайомив аудиторію Денис Орестович.

А з розповіді Євгена Івановича краяни отримали незабутні враження про далекі довоєнні часи, роки окупації, відбудови господарства, які особливо вимагали працелюбства, хисту, кмітливості і знань.

На адресу представників династії Середюків прозвучало багато теплих слів подяки та щирих побажань подальших успіхів від  науковців - Ігоря Кісіля, Лідії Витвицької, Віктора Петренка, Нестора Середюка, колег по роботі - Галини Буймер, Петра Джочка, активного члена Клубу Мирослава Когуча, директора фірми „Слот" Вадима Цьомика, члені родини, друзів.

 Внесок династії в інтелектуальну скарбницю краю відзначив голова обласної організації ТВР Богдан Середюк. З нагоди цієї події в Клубі він підготував і видав книгу „Династія Середюків в портреті нації ", яку презентував на зустрічі.

Президент обласної організації СНІО України Лідія Шляхтич звернула увагу на унікальні матеріали з домашнього архіву документів тридцятих-п'ятдесятих років  минулого століття, наданих для перегляду на виставці „Науковий і творчий доробок династії  Середюків"

Незвичайної атмосфери цьому заходу додали також музичні номери у виконанні ансамблю „Воля" обласного товариства „Бойківщина".

На засіданні Клубу вкотре було засвідчено потужний інтелектуальний потенціал Івано-Франківщини, який гідно представляє область в науково-винахідницькій сфері України та за її межами.

 

Оновлено 30-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка