Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Поезія звуків Миколи Колесси



Відділ літератури з мистецтва обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка запрошує мистецтвознавців, викладачів та всіх, хто цікавиться музичним мистецтвом, ознайомитися з виставкою- портретом „Поезія звуків Миколи Колесси”, присвячену 110-літтю від дня народження українського композитора, диригента, педагога Миколи Колесси.

   Микола Колесса - заслужений діяч мистецтв України, лауреат Державної премії України ім. Т. Шевченка, академік, повний кавалер орденів „За заслуги", кавалер ордена Ярослава Мудрого п'ятого ступеня, Герой України.

   Народився Микола Колесса у Самборі, в родині видатного фольклориста Філарета Колесси. Закінчив університет і консерваторію у Празі, Празьку школу вищої майстерності в класі відомого чеського композитора та педагога Вітезслава Новака. У ті роки він уже яскраво проявив себе як майстер модерного музичного слова. В 1930-40-х рр. був викладачем Вищого музичного інституту ім. М. Лисенка у Львові. Протягом 1953-1965 рр. очолював її як ректор. Паралельно активно виступав як блискучий диригент із симфонічними оркестрами Львівської філармонії, Театру опери та балету. Водночас був художнім керівником і головним диригентом хорової капели „Трембіта".

   Яскравою і багатогранною була композиторська діяльність М. Колесси. Починаючи із 30-х років, він створив оригінальні музичні композиції симфонічного і камерного жанрів („Українська сюїта", „Варіації" та ін.); прекрасні зразки фортепіанної музики („Картинки Гуцульщини", „Три коломийки",  „Про Довбуша"), що виникли на основі інтерпретації народно-пісенних джерел карпатського краю. Митець постійно звертався до жанру хорової і вокальної музики, використовував ладові, ритмічні, темброві і виконавські особливості українського фольклору. Серед останніх робіт композитора - хори на слова Т. Г. Шевченка „Думи мої", на поезії Л. Костенко „Кам'яний сон", обробки лемківських народних пісень.

   Микола Колесса виховав цілу плеяду диригентів, знаних далеко за межами України. Серед них: Степан Турчак, Іван Гамкало, Юрій Луців, Євген Вахняк, Тарас Микитка, Богдан Антків, Роман Филипчук і багато інших, а підручник „Основи техніки диригування" й донині залишається настільною книгою для декількох поколінь музикантів.

   До останнього дня Микола Філаретович залишався цікавим співрозмовником, мудрим порадником, активним і небайдужим громадянином, закоханим у свою справу музикантом.

   Тож запрошуємо до пізнання творчості Миколи Колесси, розуміння багатогранності і різнобічності його таланту, переглянувши виставку-портрет  „Поезія звуків Миколи Колесси". На ній представлено: довідкові та періодичні видання, книги, які висвітлюють хроніку життя та творчий шлях композитора Миколи Колесси.

 

 

Оновлено 30-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка