Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

З нагоди 100-річчя прикарпатського письменника Григорія Кирилюка



Цими днями ми відзначаємо 100-річчя від дня народження Григорія Кирилюка, відомого прикарпатського публіциста, члена Спілки письменників України, лауреата обласної літературної премії ім. Мирослава Ірчана.

   16 травня відбулося відкриття меморіальної дошки з нагоди 100-ліття Григорія Кирилюка на приміщенні обласної організації Національної спілки письменників України, в якому у 1973-1993 рр. проживав літератор.
  На урочистостях виступили: голова обласної організації Національної спілки письменників України Євген Баран, заступник міського голови М. Верес, заступник начальника управління культури ОДА В. Тимків, син письменника Андрій Кирилюк.
  Спогадами про Григорія Васильовича Кирилюка поділилися івано-франківські літератори Олександр Смоляк, Галина Турелик, Ярослав Ткачівський, завідувач Літературного музею Прикарпаття Володимир Смирнов.

  З нагоди ювілею прикарпатського публіциста також було відкрито виставку в Літературному музеї Прикарпаття.

  Народився Григорій Кирилюк в м. Тетієві, тепер Київської області. Після закінчення місцевої семирічки навчався у Харківському технікумі книжкової торгівлі і на вечірньому відділенні Київського педагогічного університету. Служив у прикордонних військах, був учасником Другої світової війни, яку закінчив у званні капітана. Нагороджений орденом Червоної Зірки, медалями „За відвагу", „За бойові заслуги". Після мобілізації проживав та працював у Івано-Франківську.
  Особисті спостереження життя на кордоні, бойові епізоди війни Григорій Васильович відтворює засобами художнього слова. В 1937 р. в газеті  „Комсомолець України" надруковане його перше оповідання „Жовніри". Основною темою творчості письменника, висвітленою у статтях, фейлетонах, памфлетах, збірці оповідань „Доля Василя Турича" є патріотизм та відданість своїй Вітчизні як на полі бою, так і в мирний час.

  Запрошуємо детальніше познайомитися з життєвим і творчим шляхом прозаїка та публіциста Григорія Кирилюка, завітавши до обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка.

Оновлено 08-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка