Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Делегація з міста Ополє відвідала Галицьку центральну районну бібліотеку



14 жовтня делегація з міста Ополє відвідала Галицьку центральну районну бібліотеку, яка була заснована у 1948 році. З першого серпня 1976 року стала центральною районною бібліотекою.

     Бібліотека є головною бібліотекою району з єдиним довідково-пошуковим апаратом та зведеними каталогами. Вона об’єднує 62 бібліотеки району в єдину централізовану бібліотечну систему, для яких стала організаційно-методичним та координаційним центром. Співпрацює з бібліотеками інших систем і відомств, громадськими організаціями, підприємствами та установами району.
      Книжковий фонд бібліотеки на 1-е січня 2011 року становить 47544 екземплярів книг.
      Щорічно бібліотека обслуговує 2300-2400 користувачів, до їх послуг просторі абонемент та читальна зала. Для повного задоволення запитів користувачів створено довідково-бібліографічний апарат. Він включає в себе систематичний, алфавітний та краєзнавчий каталоги, систематичну картотеку статей, енциклопедії, довідники, словники.
      Основну увагу працівники бібліотеки приділяють вихованню юнацтва та молоді, її підтримці, розвитку найкращих людських якостей, допомагають у самореалізації кожної особистості.
      При бібліотеці створено і працюють любительське об'єднання юних краєзнавців «Отчий світильник» та районне літературне об'єднання, клуб за інтересом «Візерунок», літературна вітальня «Скарбниця»
      З юнацтвом проводяться рольові ігри, ерудит-лото, інтелект-шоу, діалоги на теми «Я і мій вибір», «Єдина справжня розкіш - це розкіш людського спілкування», «Що важливіше - ким бути, чи яким бути»? «Чи вмієш ти сказати «Ні»»? та інші. Зацікавлення у користувачів бібліотеки викликають такі масові заходи, як презентації книг, засідання літературної вітальні, літературні вечори, зустрічі з відомими людьми краю, письменниками, краєзнавцями, читацькі дискусії.
      При бібліотеці працює Публічний інформаційний центр з питань самоврядування. Тут можна ознайомитися з документами і матеріалами, про роботу місцевих органів влади.
      Працівники методичного відділу надають методичну і практичну допомогу працівникам сільських бібліотек-філіалів централізованої бібліотечної системи, проводять заходи по підвищенню їх фахового рівня шляхом проведення семінарів та практикумів з різних питань роботи бібліотек з користувачами.
      Потрібно відмітити, що за останні роки Центральна бібліотека стала не тільки центром інформаційного забезпечення користувачів, але і центром духовного спілкування галичан.
      В рамках візиту на Галицьку землю делегація з Польщі відвідала с.Крилос та зокрема бібліотеку.
      Літописами Крилос зафіксований у році 898. Саме тут була князівська столиця, укріплена потужними оборонними валами (збереглися й донині), та фортеця, оточена глибокими ровами, оборонні монастирі.
      Найдавнішими пам’ятками, які дійшли до наших днів, можна вважати Василівську каплицю (1500 р.), збудовану на фундаменті Успенського собору (1157 р.), і Успенську церкву (1586 р.). В притворі храму покоїлися в кам’яному саркофазі тлінні останки його фундатора — Ярослава Осьмомисла. А в ХVІІ-ХVІІІ ст. саме у цій церкві базувався культурний осередок Галичини: друкарня, освітня школа.
      І найкраще доторкнутися до побуту українців можна у Музеї архітектури і побуту, що розміщується при галицькій трасі. Скансен (уживана назва такого музею) заснований у 1979 році на площі 4,5 га. Проте не площа визначає рівень цінності цього музею, а об’єкти, які він репрезентує.
      Цей острівець старовинних хат, підпертих часом, з якоюсь зворушливою гордістю знайомить кожного з побутом кінця XVII — початку ХХ століття. За задумом, тут під час спорудження було сформовано чотири етнографічні регіони Прикарпаття: Покуття, Гуцульщина, Бойківщина та Опілля. Специфічним є те, що експонати не подаються у вигляді садиб-ансамблів, а якось поодиноко, як типові зразки різнофункціонального призначення. Обійшовши доріжками скансен, можна нарахувати 11 архітектурних пам’яток, які представляють різні типи житлового та господарського призначення.

Оновлено 28-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка