Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Хрещення Київської Русі: погляд крізь віки



Таку назву носить книжково-ілюстративна виставка-подія, яка діє у відділі загального читального залу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка з нагоди Дня хрещення України-Русі.

 

 

 

 

 

Не всміхається більше Дажбог,
І Перун - мовчазний, понурий,
І Стрибог не шумить, з вітром не гомонить,
І Лада сумна, мов заснула.
Віра інша, нова, опустилась на Русь
І пішла по землі переможно.
Бог єдиний із сонячних світлих небес
Людям шлях освітив словом Божим.
Розмаїта веселка із синіх небес,
Мов рушник, що на щастя і долю,
Пролягла серед хмар у чеканні чудес,
В Бога просячи злагоди й волі.

    З 2008 року, враховуючи значення православних традицій в історії і розвитку українського суспільства в Україні на державному рівні відзначається велике свято - День хрещення Київської Русі-України, що стало поворотним моментом в становленні держави, дозволило їй включитися на рівних у політичний і культурний європейський процес та презентувати себе іншим країнам як цивілізовану державу. Дата святкування вибрана не випадково. За церковним календарем 28 липня християни вшановують пам'ять рівноапостольного князя Володимира - хрестителя Київської Русі.    Історія свята сягає корінням ще в 10-е століття, коли відбулося хрещення України-Русі. Проте християнська віра з'явилася тут задовго до цієї події. Ще в 867 році князем Аскольдом була зроблена спроба звернути киян в православну віру, багато бояр при правлінні Ігоря були християнами, княгиня Ольга прийняла хрещення в Константинополі. Однак Русь залишалася язичницькою до приходу до влади Володимира. Спочатку князь намагався реформувати язичництво, але з того нічого не вийшло, адже стара релігія цілковито себе вичерпала. Тому у 988 році Володимир прийняв християнство з Візантії та запровадив його як державну релігію на Русі. До 12-го століття практично всі слов'янські землі прийняли християнство. В очах Візантії прийняття Руссю християнства остаточно закріпило легітимність влади київських князів, тобто узаконило державність. Християнство стало потужним поштовхом для розвитку освіти й культури: почали відкриватися школи, в Києві було збудовано головний храм Русі - Десятинну церкву Богородиці. Православні єпархії створюються в Чернігові, Волинському, Полоцьку. Хрещення Київської Русі-України стало поворотним моментом в становленні України, дозволило їй включитися на рівних у політичний і культурний європейський процес та презентувати себе іншим країнам як цивілізовану державу.
   До відзначення Дня хрещення України-Русі працівниками відділу загального читального залу бібліотеки організовано книжково-ілюстративну виставку-подію «Хрещення Київської Русі: погляд крізь віки», на якій представлені матеріали, що дозволяють користувачам відчути подих історії, духовну спорідненість, знайти свій шлях у майбутнє. Зокрема, це такі видання як «Історія Русів», «Україна: Хронологія розвитку» (т. 2), Р. Іванченко «Державницька ідея давньої Руси-України», М. Котляр «Історія давньоруської державності», А. Сокол, О. Конечна «Моя країна - Україна», Ю. Терещенко «Україна і європейський світ», О. Толочко, П. Толочко «Київська Русь» (т.4), П. Толочко «Давньоруські літописи і літописці Х-ХІІІ ст.», П. Толочко «Володимир Святий. Ярослав Мудрий» та інші.
   Завітавши до обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка та ознайомившись з матеріалами презентованої виставки, ви матимете змогу більше дізнатися про цю неординарну подію в історії нашої держави, завдяки якій і була сформована наша цивілізація. Вірність її духовним основам - запорука подальшого всебічного духовного і культурного розвитку України.
   Чекаємо на зустріч з вами.

Оновлено 01-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка