Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Роман Шухевич: генерал армії нескорених



Відділ краєзнавчої літератури обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка запрошує переглянути книжково-ілюстративну виставку, присвячену 110-річчю від дня народження славетного українського полководця – Романа Шухевича.

   Народився Роман Шухевич у місті Львові. Патріотизм, інтелект, високу культуру у ставленні до себе і оточуючих, він успадкував від своєї визначної родини і галицької інтеліґенції загалом. Для нього справою всього життя був військовий вишкіл повстанців. Стати блискучим командиром Шухевичу допомогли активна діяльність у „Пласті”, заняття спортом, служба у польській армії та навчання в німецькій військовій академії у Мюнхені.
    Громадськість краю широко відзначає 110 років від дня народження Головного командира Української Повстанської Армії Романа Шухевича, особи, яка, безперечно, була однією із найяскравіших постатей українського визвольного руху ХХ століття. Його участь в Українській Військовій Організації, Організації Українських Націоналістів, Українській Повстанській Армії, Українській Головній Визвольній Раді стала важливим чинником розвитку цих структур та утвердженням провідної ролі українців у боротьбі за свою незалежність.
   Видання, представлені на виставці, зокрема: Г. Бурнашов „Лицар українського духу”, М. Посівнич „Нескорений командир”, В. Кук „Генерал-хорунжий Роман Шухевич. Головний Командир Української Повстанської Армії” „Роман Шухевич у документах радянських органів державної безпеки (1940-1950)” та ін.,  на основі унікальних архівних документів, закордонних публікацій, спогадів учасників визвольного руху, відкривають нові цікаві факти з життя і діяльності славетного полководця, що став символом незламності України.
    Невід’ємною частиною перетворень, що відбуваються останнім часом в українському суспільстві, є цілісне вивчення та переосмислення минулого. Сподіваємося, що література про славетного Романа Шухевича – „Тараса Чупринку” розкриє читачам його багатогранну постать.
    Тож запрошуємо всіх зацікавлених до обласної універсальної  наукової бібліотеки ім. І. Франка, де діє книжково-ілюстративна виставка „Роман Шухевич: генерал армії нескорених”, присвячена ювілею Головного командира УПА.
       
     

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка