Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Нові книги про мисливство та рибальство Галичини



  Пропонуємо увазі користувачів праці прикарпатського науковця, головного спеціаліста Івано-Франківського обласного управління лісового та мисливського господарства Олега Проціва „Мисливське господарство та полювання на пернатих у Галичині ХІХ - початку ХХ ст." та „Рибальство Галичини ХVІ - початку ХХ ст. : історіографія та джерела".

  У монографії „Мисливське господарство та полювання на пернатих у Галичині ХІХ - початку ХХ ст." автор проаналізував розвиток, чисельність та добування пернатої дичини у Галичині - адміністративній одиниці Австро-Угорської імперії та Другої Речі Посполитої. Тут розглянуті питання власності на дичину та права на полювання, особливості організації полювань, державне регулювання термінів полювання на пернатих, торгівлі ними на внутрішньому ринку, їх експорту-імпорту. Розкрито способи добування пернатої дичини у порівнянні з іншими країнами Європи, здійснено аналіз її споживання та вартості. Висвітлено роль громадських організацій в лобіюванні інтересів мисливства, а також описано забобони, міфологію, космологію Галичини, пов'язану з пернатою дичиною.  
  Праця „Рибальство Галичини ХVІ - початку ХХ ст. : історіографія та джерела" присвячена дослідженню друкованих джерел, в яких висвітлено економічні, соціальні, політичні та гуманітарні аспекти розвитку рибальства Галичини ХVI - початку ХХ ст. Серед них - енциклопедії, шематизми, географічні та мовні словники, статистичні довідники, кодекси та збірники нормативно-правових актів Галицького сейму, стенографічні зведення Галицького сейму, Краківського магістрату та Другої Речі Посполитої, періодичні видання  «Народна газета», «Промислова газета», «Австрійська лісова газета», «Газета Львівська», «Слово Польське». Монографія аналізує роль громадських рибальських, лісових та мисливських організацій у становленні галузевих періодичних видань «Окульник», «Сильван», «Ловець», «Ловець Польський», «Опікун тварин», «Місячник», «Рибальський огляд», «Рибальські відомості», «Вудкарські відомості», «Ілюстрований тижневик «Спорт» та написанні книг і підручників з організації рибальства. У ній виокремлено праці, присвячені діяльності Краківського крайового рибальського товариства та його керівника - уродженця Прикарпаття Максиміліана Новицького, а також розкрито його науковий доробок.

Проців О. Р. Мисливське господарство та полювання на пернатих у Галичині ХІХ - початку ХХ ст. : монографія / О. Р. Проців. - Івано-Франківськ : ФОЛІАНТ, 2017. -  320 с. : табл.
Проців О. Р. Рибальство Галичини ХVІ - початку ХХ ст. : історіографія та джерела  = Galicia Fishing in 16th - early 20th century: Historiography and sources / О. Р. Проців. - Івано-Франківськ : ФОЛІАНТ, 2017. - 248 с.

Оновлено 08-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка