Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Пропонуємо книгу про футбол



  Перед Вами - перша ґрунтовна спроба популярного дослідження „копаного м'яча" - українського футболу в Галичині першої половини ХХ ст. Автор книги - львівський журналіст, фотограф і блогер Денис Мандзюк.

  Історія українського копаного м'яча почалася задовго до війни - 1909 року. Українці тоді не мали власної держави, тож потрібно було боронити свою ідентичність. А футбол став одним із найдієвіших засобів для цього. Перемоги над польськими і єврейськими командами піднімали дух українців. Товариські зустрічі проти „закордонних" гостей з Ужгорода чи Чернівців ставали справжнім національним святом. Футболістів вважали героями або зрадниками - залежно від результату.
  Звісно, той футбол за рівнем значно відставав від теперішнього. Грали напівпрофесіонали або й просто любителі. Де бракувало майстерності, відпрацьовували самовіддачею. А частіше - просто грубощами. Бійки між спортсменами і глядачами, суддівські скандали, несправедливі рішення чиновників - ще одна риса тогочасних змагань.
  Книга написана на основі газетних публікацій і архівних документів тих часів. У ній не просто документально зафіксовано історію матчів, а й простежено долю популярних у міжвоєнні роки футболістів, вміщено авторські версії й оцінки тодішніх футбольних подій та інтриг. „Оживити" текст покликані колоритні цитати очевидців і автентичні фото - більшість узято з приватних архівів і публікуються  вперше. А в „Додатках" до видання - добірка фейлетонів, які є чи не найоригінальнішою прямою ілюстрацією довоєнного футбольного життя в Україні.
  Футбольна історія в книзі хоча й „коротка", як зазначено у підзаголовку, проте максимально насичена. Переконатися в цьому запрошуємо всіх зацікавлених користувачів бібліотеки, які завітають до відділу краєзнавчої літератури для ближчого знайомства з виданням:

  Мандзюк Д. Копаний м'яч : Коротка історія українського футболу в Галичині, 1909-1944 / Д. Мандзюк ; [голов. ред. М. Савка]. - Львів : Вид-во Стар. Лева, 2016. - 412 с. : іл.

Оновлено 08-05-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка